НОВИНИ

Повече пари и пътеки за Здравната каса

Надзорният съвет на НЗОК прие решение, с което се допълва Националния рамков договор /НРД/ за 2015 г. за медицински дейности. Общо за извънболнична помощ са предвидени допълнително 32 700 000 лв. над гласуваните размери със Закона за бюджета на НЗОК за 2016 г., съобщи на пресконференция председателят на съвета Кирил Ананиев, който е и зам.-министър на финансите. За болнична медицинска дейност е предвидено увеличение с 224 936 000 лв.

bnt avatar logo
от БТА
14:18, 29.03.2016
Чете се за: 00:25 мин.
Още
повече пари пътеки здравната каса

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов заяви, че се увеличават обемите на медицинските дейности в доболничната и болничната помощ. При профилактични прегледи на лица над 18 г. се въвежда оценка на системен коронарен риск и се включва изследване на общ холестерол. За пациенти със сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет се включва ново изследване на LDL-холестерол.

Разширен е списъкът на заболяванията, за които здравно-осигурените лица подлежат на диспансерно наблюдение. Запазва се броят на диспансерните прегледи при хора с есенциална хипертония. В болничната помощ са включени 267 клинични пътеки, 39 амбулаторни и 4 клинични процедури. Основният акцент в пакета здравни дейности в болничната помощ са клиничните пътеки, свързани с детско и майчино здравеопазване, социално значими заболявания като кардиологични, онкологични, неврологични и др.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха похитителя на египетския самолет
Задържаха похитителя на египетския самолет
Увеличиха гаранцията по казуса Черни връх
Увеличиха гаранцията по казуса "Черни връх"