НОВИНИ

„Алфа рисърч“: 33% от българите не биха подали сигнал за корупция

Проучване на „Алфа рисърч“ показва, че близо 70% от българите настояват антикорупционната комисия да разследва висшите етажи на властта. На този фон неправителствени организации предлагат законодателни промени, гарантиращи по-голяма защита на гражданите, които подават сигнали. Данните от изследването на обществените нагласи за противодействие на корупцията бяха обсъдени на кръгла маса, организирана от асоциация „Прозрачност без граници“.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:17, 07.02.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Проучването посочва три ключови проблема - политическата корупция, злоупотребата с обществени средства и корупцията в съдебната система. Близо 60% от анкетираните определят като най-голям проблема с политическите и роднинските назначения в администрацията, както и търговията с влияние в министерства и агенции. Остри са и критиките към злоупотреби с публични средства в местната власт и незаконното финансиране на партии и политически кампании.

Антоний Гълъбов, политолог: Корупцията е процес, който се развива в различни фази. Това е процес, който се развива в мрежа.
;

Освен разследвания по високите етажи на властта, анкетираните настояват и за проверки в местната власт и сред служителите в централната администрация. Близо 33% обаче не биха подали сигнал. Мнозинството от хората са склонни да съдействат на разследващите, само ако е гарантирана безпристрастност, личните им данни са защитени и няма неблагоприятни последици за тях.

За това според експерти антикорупционното законодателство трябва да се подобри.

Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“: Много често лицата, които подават такива сигнали са обект на систематично и целенасочено преследване, ако са част от професионална общност се оказват отхвърлени от нея.
;

От антикорупционната комисия отчетоха, че след създаването ѝ сигналите са многократно повече. През 2018 г. са постъпили над 700, повечето от граждани. Очертаха отново като основен приоритет въвеждането на антикорупционното обучение на всички нива в образователната система.

Трифон Трифонов, директор на дирекция „Превенция на корупцията“ КПКОНПИ: Свидетели сме на една атмосфера на търпимост към корупцията. Проблемът е сериозен и вероятно се корени в ценностната ни система, във възпитанието и образованието.

През изминалата година влезлите в сила решения на комисията са 27, а отнетото имущество в полза на държавата е за малко над 12 млн. лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 незаконни постройки в район „Младост“ получиха предписания за събаряне
15 незаконни постройки в район „Младост“ получиха предписания за събаряне
Напрежение между Франция и Италия: Париж отзова посланика си в Рим
Напрежение между Франция и Италия: Париж отзова посланика си в Рим