НОВИНИ

Приеха на първо четене спешни промени в антикорупционния закон

Правната комисия в парламента прие на първо четене спешни промени в антикорупционния закон. Те бяха внесени от нейния председател Данаил Кирилов в понеделник в отговор на тълкувателното решение на ВКС, което доведе до прекратяването на дела за отнемане на незаконнопридобито имущество в случаите на оправдателна присъда.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:14, 12.12.2018
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

В момента се водят над 300 дела за отнемане на незаконно придобито имущество, а след решението на ВКС бройката на тези, които подлежат на прекратяване непрекъснато нараства, каза председателят на антикорупционната комисия.

Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ): Делата са се увеличили с още 2, става дума за повече от 22 милиона и колегите не могат да се снабдят с информация какъв е точно статуса на наказателните производства, така че цифрата може да порасне още.

Според мотивите на вносителите на поправките, те трябва да се приемат бързо, защото с решението си ВКС изменя волята на законодателя незаконно придобитото имущество да може да се отнема по съдебен път дори в случаите, когато не е доказано извършването на престъпление.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: В тези случаи необяснимото богатство може да бъде установено, а плодовете му да бъдат съответно да бъдат проследени и отнети. Това е целта на гражданската конфискация.

Председателят на ВКС Лозан Панов не се отзова на поканата на депутатите да участва в заседанието, но в залата беше един от съдиите, сложил подписа си под тълкувателното решение, което стана причина за спешните промени в закона. Съдия Белазелков не обясни мотивите за решението на ВКС, но беше категоричен, че незаконно придобитото трябва да се отнема.

Борислав Белазелков, съдия във ВКС: Не може да се живее от търговия с наркотици, от проститутки, от организирана престъпност. Не може с тези пари да се финансира тероризъм. Корупцията е отвратително явление и този, който си позволява да забогатява от корупция - всичко, което е получил трябва да му бъде отнето.

Главният прокурор подкрепи предлаганите промени. Той цитира особеното мнение на 11 от върховните съдии, изразили резерви към тълкователното решение.

Сотир Цацаров, главен прокурор: В особеното мнение се акцентира на чл. 2 от Закона подложен на тълкуване, според който производството за отнемане на незаконно имущество се провежда независимо от наказателното производство. В конкретния случай единствения начин да се приложи точно закона и действителната воля на законодателя е приемането на този законопроект. Между впрочем това е и единственият начин да се възстанови справедливостта, която е крещящо нарушена с това тълкувателно решение.

Депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС подкрепиха предложените промени, с които делата за отнемане на имущество да продължат, независимо от това дали е доказано или не извършването на престъпление. От БСП се въздържаха с мотива, че няма нужда от спешни промени, а трябва време, за да се прецизират текстовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специализираният съд пусна от ареста Евлоги Станоев - Голямата Бирма
Специализираният съд пусна от ареста Евлоги Станоев - Голямата Бирма
Строители от цялата страна излязоха на мирен протест в София
Строители от цялата страна излязоха на мирен протест в София