НОВИНИ

Общински болници ще затворят заради нормативни изисквания

Общински болници ще бъдат принудени да затворят, ако трябва да отговорят на всички нормативни изисквания. Това прогнозира председателят на Център за защита правата в здравеопазването Стойчо Кацаров.

bnt avatar logo
от БТА
13:33, 07.06.2016
Чете се за: 00:35 мин.
Още
общински болници затворят заради нормативни изисквания

По думите на Кацаров в новите договори, които болниците трябва да подпишат с НЗОК, има лимитиране на дейност, която се изразява в плащане за по-малък брой легла. В някои общински и частни болниците намаляването на леглата е между 20 и 90 процента, уточни той. Кацаров допълни, че затварянето на общински болници сериозно ще ограничи достъпа до медицинска помощ на хората, живеещи в отдалечени райони или на тези, които не разполагат с високи доходи.
Целта на икономиите е намаляване на публичните разходи за здравеопазване, но това ще доведе до увеличаване на частните разходи, каза Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници. По думите му промените в договорите са заради нова наредба, чрез която се въвежда спазването на Националната здравна карта. Тя обаче е обжалвана в Конституционния съд, който ще заседава по въпроса на 28 юни, уточни Болтаджиев. Частните и общинските болници, както и пациентски организации са атакували в съда 27 нормативни акта. Лекарите напускат, но с тях и пациенти отиват да се лекуват в чужбина, това е геноцид, каза Иван Димитров, председател на федерация "Български пациентски форум".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Люба Пашова с втора книга с емблематични интервюта
Люба Пашова с втора книга с емблематични интервюта
Петима загинаха и 11 бяха ранени при пожар в парижко предградие
Петима загинаха и 11 бяха ранени при пожар в парижко предградие