НОВИНИ

​Общонационална стачка може да блокира Гърция

Възможно е протестите да усложнят още повече ситуацията по границата с България, където вече дни наред протестиращи фермери организират блокади на граничните пунктове.

bnt avatar logo
от БНТ
06:26, 04.02.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Заради 24-часовата стачка в южната ни съседка, градският транспорт ще се движи само в определени часове, като тролеите и надземното метро изобщо няма да работят. Таксиметровите шофьори също протестират. Няма да работят бензиностанциите и аптеките. Очакват се блокади и на граничните пунктове с България. През целия ден болниците ще бъдат с ограничен личен състав.

Днес и утре няма да работят също моряците и пристанищните работници, което ще блокира и водния транспорт.

От Министерство на външните работи препоръчват на цялата територия на Гърция да се избягват местата с масови обществени мероприятия като митинги и шествия.

Транспортните фирми и пътуващите с автомобили при планиране на пътувания се призовават да следят актуалната обстановка заради очакванията че освен граничните пунктове е възможно да бъдат блокирани входните пътни артерии в големите градове и да се стигне до задръствания.

Общонационалната стачка е трета след преизбирането на лявото правителство на Алексис Ципрас през септември. Тя е свикана от двата основни синдиката в страната, които призоваха гърците на протест срещу предложените от правителството данъчни и пенсионни промени, които са част от третата международна спасителна програма на страната.

Тройката кредитори на страната поиска от Атина да намали разходите за пенсии, които са най-големи в Европейския Съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР с предупреждение към българите в Гърция
МВнР с предупреждение към българите в Гърция
Вечер на блондинките
Вечер на блондинките