НОВИНИ

Очаква се ЕК да отхвърли официално бюджета на Италия за 2019 г.

Европейската комисия (ЕК) вероятно официално ще отхвърли днес бюджета на Италия за 2019 г, отваряйки вратата за възможно наказателно действие и дори глоба. Италия и ЕК са в противоречия от седмици по разходните планове в бюджета на Рим. ЕК отхвърли първия проектобюджет, който предвиждаше дефицит от 2,4% от Брутния вътрешен продукт (БВП) през 2019 г, според прогнозите на Италия. Това е три пъти над предложения от предишното правителство дефицит. ЕК прогнозира далеч по-високо ниво на дефицита от 2,9% през 2019 г.

bnt avatar logo
от БТА
10:25, 21.11.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
очаква отхвърли официално бюджета италия 2019

В сърцето на спора е държавният дълг на Италия, който е по-висок от 130% от БВП - вторият най-голям дял на дълга в еврозоната. От Рим се изисква да намали тази стойност до макисималната позволена според правилата на ЕС - 60 на сто.

Миналата седмица Италия представи отново плана си за бюджетни разходи, който остана до голяма степен непрпоменен, а популистките лидери от двете управляващи партии и вицепремиери на Италия запазиха непреклонната си позиция спрямо Брюксел.

Днес комисията вероятно ще отхвърли преразгледания бюджет като част от годишния преглед на националните бюджети на всички страни от еврозоната. Възможно е ЕК да излезе с отделен доклад за Италия, който може да доведе до процедура за прекомерен дефицит. Това е процес, който поставя под контрол и определя крайни срокове и цели за страните членки, нарушили фискалните правила на еврозоната.

Повечето страни членки са били подлагани на подобна процедура в някакъв момент, особено по време на финансови кризи, но на никоя от тях не е налагана глоба, която може да достигне до 0,2% от БВП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София се включва в Седмица за намаляване на отпадъците с мобилни пунктове и ревю
София се включва в Седмица за намаляване на отпадъците с мобилни пунктове и ревю
Два нови перона ще облекчават опашките от тирове на Капитан Андреево
Два нови перона ще облекчават опашките от тирове на "Капитан Андреево"