​Огненият ад в Гърция: Десетки жертви и ранени при унищожителните пожари

Огнен ад в Гърция - най-малко 50 души загинаха, а повече от 100 са ранени при унищожителни горски пожари в района на Атина. Три огнища пламнаха почти едновременно в различни точки на Атика, а заради силните ветрове, стихията бързо се разпространи и обхвана няколко селища. В страната е обявено извънредно положение, властите съобщават, че на места огънят няма как да бъде овладян. Жители и туристи останаха блокирани в погълнатите от пламъци градчета, мнозина потърсиха спасение в морето. Външното ни министерство няма данни за пострадали българи. Гореща телефонна линия за българи: +30 6937 096 220

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:00, 24.07.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Кошмарът в Мати, на 30 км от Атина. Мястото е сред най-засегнатите от бедствието. Огънят избухва около 5 следобед. Докато местните хора успеят да реагират, вече е паднал мрак, а гъст дим е направил магистралите непроходими. Мнозина потърсили спасение на плажа.

Костат Лаганос, жител на Мати: Добре, че е морето - пламъците буквално изгаряха гърбовете ни, едва достигнахме водата. Почувствах се сякаш изригва вулканът Везувий. Казах си - Господи, трябва да бягаме, трябва да се спасим.
Нана Лагану, жителка на Мати: Огънят се разгоря толкова бързо, че първоначално не разбрахме какво се случва. За първи път виждам подобно нещо. Всички се скупчихме в морето, притиснати един до друг. Някой трябва да ни помогне.
Янис Какулис, жител на Мати: Свърши се. Важното е, че сме живи, нищо друго няма значение.

Новините за нови жертви идват на всеки час, много хора са безследно изчезнали. Мнозина скочили в морето от високо, други са застигнати от пламъците в колите или домовете си.

Унищожени са най-малко 500 къщи и 200 автомобила. Кметът на пристанищния град Рафина нарече ситуацията "катастрофална". Фериботи и моторни лодки евакуират туристите и местните жители. Именно там тази сутрин спасителите откриват трагично загинали над 20 души на един от плажовете. Били в крайбрежна таверна, но не успели да стигнат навреме до водата.

Пожари бушуват и в Каламос, Кинета и Нео Вуцас, а силните ветрове, които днес духат, правят гасенето почти невъзможно. В потушаването на огъня се се включили над 600 пожарникари, самолети и хеликоптери. Гърция призова за помощ страните от ЕС. Това е най-смъртоносният пожар в Гърция от повече от десет години, когато отново на полуостров Пелопонес, огнена стихия отне живота на 60 души.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ципрас: Тежък момент за цяла Гърция
Ципрас: Тежък момент за цяла Гърция
Президентът на Никарагуа Даниел Ортега отказва да подаде оставка
Президентът на Никарагуа Даниел Ортега отказва да подаде оставка