НОВИНИ

Около 600 000 деца са сред цивилните, хванати в капан в Мосул

Около 600 000 деца са сред цивилните, хванати в капан в иракския град Мосул, съобщи неправителствената организация "Спасете децата" (Save the Children).Тя поиска да бъдат отворени хуманитарни коридори, за да може цивилното население да напусне Мосул - града-крепост на Ислямска държава, който иракските войски се готвят да отвоюват.

bnt avatar logo
от БТА
22:00, 01.11.2016
Чете се за: 00:24 мин.
По света
около 600 000 деца сред цивилните хванати капан мосул
"Това е ключов момент, в който трябва да бъдат защитени децата и да бъдат отворени сигурни пътища, за да може около 1,5 милиона цивилни, сред тях 600 000 деца, да напуснат безопасно града", заявява организацията.

Близо две седмици след началото на голямото настъпление иракските войски навлязоха днес във втория град на Ирак и започнаха истинската битка за Мосул, превзет през 2014 г. от ИД.

"Не можем да чакаме в Мосул да се възпроизведе ситуацията в Алепо. Все още можем да изтеглим децата от зоната на боевете".

Според повечето оценки в Мосул има над един милион цивилни, хванати в капан, но не е възможно техният брой да се определи точно след две години господство на ИД.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 000 лева награда за логото на българското председателството на ЕС
10 000 лева награда за логото на българското председателството на ЕС
Дете е починало след  падане от седмия етаж  на блок в Русе
Дете е починало след падане от седмия етаж на блок в Русе