НОВИНИ

Олимпийският огън вече е в Рио

Само ден ни дели от старта на най-голямото, най-престижното и най-мащабното спортно събитие на планетата. Олимпийският огън пристигна в Рио де Жанейро - домакинът на игрите. Социалните проблеми в Бразилия сложиха отпечатък и върху този тържествен момент, но въпреки протестите, с които бе посрещнато шествието, радостното вълнение от предстоящи празник надделява.

bnt avatar logo
от БНТ
16:55, 04.08.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

За да стигне до Рио де Жанейро и церемонията по откриването на игрите утре на стадион Маракана олимпийският огън премина 20 хиляди километра на територията на Бразилия и 335 градове. На финалния етап до Рио прекоси залива Гуанабара на яхта и бе посрещнат тържествено от кмета на града Едуарду Паеш.

Едуарду Паеш кмет на Рио де Жанейро
Да живеят Олимпийските игри. Добре дошъл на огъня.

Кметът поведе и тържественото шестие по улиците.

Докато символът на игрите приближаваше брега на Рио, в беден квартал близо до летището и олимпийските обекти 450 тежковъоръжени полицаи извършваха операция срещу наркотрафиканти. Поредни протести срещу разходите за олимпиадата, за по-добро образование и здравеопазване станаха причина последната част от маршрута до Рио в градчета от другата страна на залива да бъде променен. Полицията използва сълзотворен газ и арестува двама души. Демонстранти тук-там се появяваха и сред множеството в Рио. Градският транспорт е претоварен с превозването на спортисти, журналисти и други гости. Но въпреки всичко сред домакините преобладава приповдигнатото настроение.

- Много съм развълнувана. Игрите са Рио, огънят е в Рио. Това е уникално преживяване.
- Очакваме прекрасна олимпиада. надяваме се всичко да върви добре и в състезанията, и със сигурността.

Заради преминаването на огъня днес в Рио де Жанейро е и неработен ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отнеха бебето на русенка, която го забрави заключено в колата
Отнеха бебето на русенка, която го забрави заключено в колата
Нови възможности за рехабилитация на деца с увреждания
Нови възможности за рехабилитация на деца с увреждания