НОВИНИ

ООН се събира на извънредно заседание заради Северна Корея

Демонстрация на сила след 6-тия ядрен опит на Северна Корея. Южна Корея извърши маневри с балистични ракети, а Съединените щати се заканиха да дадат военен отговор на всяка заплаха срещу тяхна територия. Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание днес, Япония и Южна Корея настояват за по-строги мерки срещу Пхенян.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:46, 04.09.2017
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Кризата на Корейския полуостров беше сред основните теми и на срещата на БРИКС в Китай. Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Цзинпин се договориха да се справят "подобаващо" със Северна Корея. Реакцията на Пекин беше сред най-очакваните, защото Китай е единствения съюзник на Северна Корея.

Ракети и заявки за голяма военна мощ - както от Северна, така и от Южна Корея. След като вчера Пхенян извърши 6-ия си ядрен опит, днес Сеул отговори с маневри с балистични ракети.

Военновъздушни и сухопътни сили симулираха атака срещу севернокорейски ракетен полигон, а мишените бяха в Японско море. Планирани са и учения с крилати ракети Таурус въздух-земя, разположени на изтребители.

Остра реакция и от Съединените щати. Тонът на Вашингтон към Пхенян се втвърди още след заплахите на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, че ще атакува тихоокеанския остров Гуам, където се намира ключова американска военна база.

Джеймс Матис, министър на отбраната на САЩ: Всяка заплаха срещу Съединените щати или техните територии, включително Гуам, както и срещу наши съюзници, ще бъде посрещната с масиран военен отговор.

Вашингтон и Сеул са обсъдили възможност за разполагане на американски бомбардировачи и самолетоносач на южнокорейска територия. Смята се, че Северна Корея подготвя ново изстрелване на междуконтинентална балистична ракета.

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание днес. В навечерието на срещата, японският премиер Шиндзо Абе заяви, че е обсъдил напрежението на Корейския полуостров в телефонни разговори с президентите на Русия и Съединените щати.

Tръмп е потвърдил, че Съединените щати ще защитават себе си и съюзниците си с целия спектър от налични дипломатически, военни и ядрени способности.

Шиндзо Абе, министър-председател на Япония: Ядреният опит е неприемлив. С президента Тръмп сме единодушни, че международната общност трябва да окаже по-силен натиск на Северна Корея. С президента Путин обсъдихме възможността да призовем Съвета за сигурност за по-строги мерки.

Според Абе ядрените опити на Северна Корея са проблем не само за Япония или Съединените щати, а за цялата международна общност. Вероятността Пхенян да разполага с водородна бомба определя като безпрецедентна заплаха. Засега няма информация за повишено ниво на радиация и непосредствена опасност за населението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Координиращ прокурор ще приема сигнали за агресия в болниците в София
Координиращ прокурор ще приема сигнали за агресия в болниците в София
Жители на четири села излязоха на протест заради лош път
Жители на четири села излязоха на протест заради лош път