НОВИНИ

Световноизвестният тенор Камен Чанев с награда от Бургаските музикални празници

Звездата от световната оперна сцена Камен Чанев е носител на наградата на 11-то издание на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров". Това е първата българска награда, която носителят на десетки международни отличия получава. Статуетката ще му бъде връчена довечера на сцената на Летния театър в морския град, преди да се превъплъти в ролята на Калаф в операта на Джакомо Пучини "Турандот".

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
12:42, 28.08.2018
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Един от десетте световни топтенора, един от най-прочутите, един от най-големите, най-известният български тенор зад граница, любимецът на най-големите световни опери... С куп подобни суперлативи, най-успешният български тенор на съвременната международна сцена Камен Чанев вчера навърши 54.

Камен Чанев: "Е, айде, да не казваме на колко години съм. Може би ние сме по-суетни оперните певци, особено тенорите".

Пазеният в тайна поздрав беше поднесен от колегите му в Бургаската опера, на чиято сцена Камен Чанев гостува всяко лято, въпреки че графикът му е запълнен за две години напред.

Да, казва певецът, известен съм, ама чак най-най, не обичам тези определения. По-скромно. Поддържа активно 15 от най-трудните и сериозни роли от творчеството на Пучини и Верди, ролята на Калаф от „Турандот" обаче, се определя като визитната му картичка.

Камен Чанев: "В цял свят съм я пял, като тръгнете от Канада и стигнете до Нова Зеландия".

Довечера на сцената на Бургаския летен театър Камен Чанев ще получи наградата на 11-те музикални празници на името на големия диригент Емил Чакъров.

Камен Чанев: "Той беше изключителен диригент и за мен е голяма чест да получа неговата награда, още повече, че това е първата ми награда българска, защото аз съм награждаван много в чужбина, но за първи път в България".

В този толкова специален за Камен Чанев спектакъл диригент ще бъде Григор Паликаров, а в главната роля ще пее най-добрата българска изпълнителка на партията на Турандот в момента - примата на Софийската опера Габриела Георгиева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьорът на катастрофиралия автобус край Своге е изписан от болницата
Шофьорът на катастрофиралия автобус край Своге е изписан от болницата
Боклукът в раницата: Кампания за почистване на Национален парк Пирин
"Боклукът в раницата": Кампания за почистване на Национален парк "Пирин"