НОВИНИ

Осъдиха бивш френски министър на 3 години затвор заради данъчни измами

Бившият френски министър на бюджета Жером Каюзак беше осъден на три години строг затвор заради данъчни измами. Бившата му съпруга получи двегодишна присъда лишаване от свобода. Скандалът е без прецедент и представлява жесток удар по президентството на социалиста Франсоа Оланд, който обеща безупречен екип в Елисейския дворец.

bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 08.12.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Жером Каюзак излезе от съдебната зала с безизразно лице и не направи коментар. Бившият делегиран министър на бюджета във френското икономическо министерство през 2012 г., ще лежи 3 години в затвора за данъчни измами и пране на пари.

64-годишният пластичен хирург е имал тайни банкови сметки в Швейцария и Сингапур, над 20 години. Той отрече съществуването им в Националното събрание.

2012 г. Жером Каюзак, бивш министър на бюджета на Франция
"Никога не съм има сметки в чужбина, нито преди , нито сега"

Жером Каюзак и бившата му съпруга Патрисия са скрили сумата от 3 милиона и 500 000 евро. Двамата са собственици на клиника. Аферата започна да се разплита след разкрития на френски интернет сайт през декември 2012 година. По-късно , през април 2013 Каюзак подаде оставка и призна провинението си. Бившият вече председател на финансовата комисия в парламента беше изключен от френската Социалистическа партия. Скандалът допринесе за спада на рейтинга на президента Оланд, който нарече случая непростима морална грешка.Женевска банка е глобена с близо милион и 900 000 евро заради участието си в аферата Каюзак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК откри срещу България процедура за нарушение в сферата на обществените поръчки
ЕК откри срещу България процедура за нарушение в сферата на обществените поръчки
Поредни консултации в търсене на подкрепа за нов кабинет
Поредни консултации в търсене на подкрепа за нов кабинет