НОВИНИ

От първо лице: За преживения ужас в центъра на Стокхолм

Хората в Стокхолм са в шок от станалото в самия център на града. Свързахме се с две българки в шведската столица, ето какво разказаха те...

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова Калина Текелиева
19:47, 07.04.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Ралица Миленова е на 21 години. От четири години живее в Стокхолм, от две години работи в търговския център "Оленс", където се вряза камионът. Магазинът има засилена охрана, на всеки изход на сградата има охранител. Никога не е имало заплахи, не са имали евакуации, нито учения как се реагира при нападение.

Ралица Миленова, работи в търговския център "Оленс": Работя в сградата, където е станало, за късмет днес не бях на работа и разбрах от новините за случката. Специално в петък следобед е едно от най-оживените места, най-централното в Стокхолм. Всички влакове от летища, автобуси, метро, всичко минава от там, но засега всичко е спряно. Евакуирани са всички хора от самата сграда. Всичките ми колеги там са евакуирани, спокойни са засега. Властите казват всички да се приберат по домовете си и затова има огромни задръствания. Чакам брат ми да се прибере у дома.

Ралица казва, че утре няма да отиде в центъра на града, предполага, че дори следващата седмица, когато трябва да е на работа, ще си остане у дома.

Габриела е в Стокхолм от шест месеца. Работи като програмист, а офисът им е много близо до мястото на нападението, на пет минути пеша.

Габриела Георгиева, програмист: Днес бях на работа по време на цялата ситуация. Бях в офиса и докато пиехме кафе, някой каза, че нещо се случва и следим от този момент ситуацията. Изглежда, че има паника в града.

Габриела все още се намира в офиса с колегите си.

Габриела Георгиева, програмист: В офиса всички получихме имейл, че целият градски транспорт е блокиран и по-добре е засега да стоим вътре. Повечето хора стоят затворени и чакат информация.

Хората проверяват във Фейсбук дали близките им са в безопасност и стриктно изпълняват инструкциите на властите за безопасност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев изрази съболезнованията си на краля на Швеция Карл XVI Густав
Румен Радев изрази съболезнованията си на краля на Швеция Карл XVI Густав
Завишен контрол по границите предизвика опашки на ГКПП Кулата
Завишен контрол по границите предизвика опашки на ГКПП "Кулата"