НОВИНИ

Официалната позиция на Министерството на правосъдието за изборните промени

Официална позиция на Министерството на правосъдието по скандала с проекта за промени в изборните права на българите в чужбина. От министерството обявиха, че никога не е обсъждано отпадане правото на глас на български граждани в страните от ЕС. В изявлението беше повторено, че виновен за публикуването без знанието на министъра е служител на ведомството, който е уволнен. В сутрешния блок на БНТ юристи определиха ограничаването на правото на глас в чужбина като противоконституционно.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:05, 07.04.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Министерството потвърди първоначалната си теза, че проектът е техен и после е обсъден с правистите на президента. Публикуван бил неправомерно и без знанието на министъра от служителя Любомир Талев, който вече е уволнен. Според министерството той е извършил и други нарушения. От изявлението става ясно , че текстове ограничаващи правото на глас е имало, но са били дадени указания да бъдат редактирани.

Деница Митрова - зам.-министър на правосъдието: И без да бъдат изпълнени мои разпореждания във връзка с редакция на текстовете касаещи изборните права на българските граждани. Ден след това в нарушение на вътрешните правила и отново без знанието на министъра служителят направи още едно нарушение опитвайки се да стартира съгласувателна процедура на законопроекта в нередактирания му вариант.

Журналистически въпроси в Министерството на правосъдието не бяха разрешени. По-рано днес в сутрешния блок на БНТ юристът Екатерина Михайлова коментира, че такъв текст като този в спорния законопроект, засягащ избирателните права на българите в чужбина, е на ръба на конституционността.

Екатерина Михайлова: Още нещо ни е казала Конституцията, че всички български граждани имат равни права, където и да бъдат по света, т.е. и в България и извън България правата ни са равни. Моето убеждение, че по този начин както беше регламентирано, ако стигнеше до Конституционния съд нямаше да издържи.

Според специалиста по конституционно право Пламен Киров ограничаването на правото на глас е пряко свързано и с други дадени от конституцията права.

Пламен Киров: На следващо място, член 35-ти, който въвежда свободата на придвижване, свободния избор на местоживеене, свободният начин на напускане на територията, свободният начин на завръщане на българските граждани на територията на България когато пожелаят, което не може да им бъде отказано. Значи те ползвайки тази конституционни права ще бъдат ограничени в основното си политическо право, правото си да гласуват.

Юристите коментираха и възможността да отнемане на двойното гражданство. Смятат, че това е тежко политическо решение, което ще засегне повече от милион българи по света и напомнят, че това може да стане само с промяна в Конституцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сатиричният театър празнува 60 години
Сатиричният театър празнува 60 години
Йорданка Фандъкова: Проблемът с фините прахови частици е на дневен ред
Йорданка Фандъкова: Проблемът с фините прахови частици е на дневен ред