НОВИНИ

ОТ СЕДМИЦАТА: Какво се случи на срещата на върха ЕС-Турция

Срещата на върха Европейски съюз - Турция тогава трябваше да приключи за няколко часа, защото седмицата преди това имаше интензивни преговори, водени преди всичко от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и уж всичко беше изяснено. Турция обаче излезе с нови идеи, които бяха пълна изненада за останалите 26 лидери. Седмица преди съвета на 17 и 18 март премиерът Бойко Борисов изпрати писмо до председателите на европейските съвет, комисия и парламент, в което изяснява условията на България за постигане на споразумение с Турция.

Владислав Велев
от Владислав Велев
09:21, 12.03.2016
Чете се за: 02:24 мин.
По света
седмицата случи срещата върха турция

Лидерите от Европейския съюз и Турция отново ще се опитат да постигнат споразумение за намаляване на мигрантския поток към Европа. На 17 и 18 март в Брюксел има редовен съвет, на който ще бъде поканен и турския премиер Ахмет Давутоглу, за да се направи опит да се финализира принципното споразумение, постигнато на 7 март.

Срещата на върха Европейски съюз - Турция тогава трябваше да приключи за няколко часа, защото седмицата преди това имаше интензивни преговори, водени преди всичко от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и уж всичко беше изяснено. Идеята беше подробностите по споразумението да се уточнят предварително и в понеделник лидерите само да се съберат и да го одобрят. След това трябваше Турция да започне масовото приемане обратно на мигранти, влезли незаконно в Европа.

Вместо това предишната нощ имаше преговори между турския премиер, германския канцлер Ангела Меркел и холандския премиер Марк Рюте, чиято страна сега е ротационен председател на Европейския съвет. По време на тази среща Турция излезе с нови идеи, които бяха пълна изненада за останалите 26 лидери.

;

Отново започнаха преговори, а обявеният обяд на лидерите, когато трябваше да бъде официално одобрено споразумението, беше отменен. Вместо него беше насрочена вечеря, която трябваше да започне в 18 часа, после в 20 ч., после в 21 ч., накрая започна в 23 часа. Резултатът от драматичните преговори - проект на споразумение по принцип, подробностите за което се уточняват сега.

Късно през нощта председателят на Европейския съвет Доналд Туск поясни кои са турските идеи, представени на европейските страни:

- Връщането на всички нови незаконни мигранти, влизащи в Гърция от Турция;
- Ускоряване на либерализирането на визите;
- Ускоряване изплащането на три милиарда евро и отделяне на още средства за бежанците;
- Подготовка за отварянето на нови глави за присъединяване към Европейския съюз;
- Възможност за създаването в Сирия на по-безопасни зони.
- И накрая - разселване на сирийски бежанци на принципа “един срещу един”.

;

Принципът “един срещу един” означава, че за всеки върнат обратно в Турция от Европа незаконен мигрант, Турция ще изпраща законно в Европа бежанец, намиращ се на нейна територия. Посланието е, че хората, които отговарят на критериите за бежанци имат по-голям шанс да влязат в Европа легално, през Турция, отколкото да предприемат опасно пътуване през морето.

След първоначалния шок започнаха да се чуват гласове, че Турция изнудва Европейския съюз. Тези опасения бяха изказани гласно и в пленарната зала на Европейския парламент ден по-късно. Лидерите на двете най-големи групи в парламента не скриха раздразнението си:

“Трябва да се изясни едно нещо при партньорството с Турция - това наистина е партньорство, а не зависимост. Когато в бъдеще говорим колко бежанци ще бъдат допуснати в Европа, не трябва да позволяваме Турция да оказва натиск на Европа.” - е мнението на председателя на групата на ЕНП.

“Не трябва да бъркаме диалога за бежанската криза с разговорите за присъединяване на Турция. Що се отнася до либерализацията на визите важно е Турция да направи това, което трябва, за да може Европейската комисия да направи предложение, а парламентът да го разгледа”, смята председателят на групата на социалистите и демократите.

Седмица преди съвета на 17 и 18 март премиерът Бойко Борисов изпрати писмо до председателите на европейските съвет, комисия и парламент, в което изяснява условията на България за постигане на споразумение с Турция. София обвързва поoкрепа за споразумението с възможност за реадмисия на мигранти и от България, с обективни критерии за либерализация на визите и с финансова помощ.

Припомня се, че всички външни граници на Европейския съюз са шенгенски и че на европейска подкрепа трябва да разчитат всички гранични държави, а не някои да са принудени сами да търсят решения.

България иска Европейският съюз да не се концентрира само върху мигрантския път от Турция към Гърция, а условието за реадмисия да важи и за сухопътната и морската турско-българска граница. Ако остане сегашното предложение - реадмисия само от гръцките острови - има опасност от възникването на нови мигрантски маршрути.

България настоява и либерализирането на визите за турски граждани да стане само след влизането в сила на двустранните протоколи за прилагането на споразумението за реадмисия и се постигне осезаемо прилагане, т.е. когато се види, че Турция изпълнява ангажимента за реадмисия.

София иска помощ и ресурси да получават всички засегнати от мигрантската криза страни, за да може да се гарантират ефективните реадмисия и връщане на мигранти.

Би трябвало в четвъртък и петък да се стигне до окончателно споразумение, но няма гаранция, че отново няма да има изненади.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изпратихме хуманитарна помощ за мигрантите край Идомени
Изпратихме хуманитарна помощ за мигрантите край Идомени
Дете на 5 години загина при пожар тази нощ в София
Дете на 5 години загина при пожар тази нощ в София