НОВИНИ

Тръмп постави под въпрос основния принцип на НАТО

Доналд Тръмп постави под въпрос основния принцип на НАТО. В интервю за телевизия "Фокс Нюз" президентът на Съединените щати изрази опасения, че колективната отбрана на най-новия член на НАТО, Черна гора, може да доведе до Трета световна война. Говорител на Пакта в Брюксел, припомни, че член 5 от устава на Алианса е прилаган досега само веднъж - след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:33, 19.07.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Доналд Тръмп не е демонстрирал особен респект към Черна гора. Миналата година показно избута премиера Душко Маркович на среща на върха на НАТО. Сега отново изстреля балканската страна в световните новини. Във "Фокс Нюз" журналистът Тъкър Карлсън, казва че Алиансът е създаден, за да отблъсне руската агресия срещу Западна Европа и затова задава въпроса, защо неговият син, в случай на нападение, трябва да защитава малка държава като Черна гора.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Аз също съм си задавал този въпрос. Черна гора е малка държава със силни хора. Те са много агресивни, могат да станат агресивни и така - честито - вече сме в Трета световна война.

Коментарът на Тръмп в много по-малка степен се отнася до Черна гора, колкото изразява дълготрайната критичност на американския президент, че останалите 28 държави в НАТО не отделят достатъчно за отбрана. Въпреки това опозицията в черногорския парламент настоя за реакция на правителството и външното министерство. Анализатори в Подгорица смятат позицията на Тръмп за правилна, защото описва арогантността на управляващите, която представлява риск.

Душко Маркович, премиер на Черна гора: Това изявление не се прави за първи път. Вие си живейте във вашите заблуди и се надявам, че ще се конфронтирате с последиците. Да оставим Тръмп.

Американският военен ветеран и бивш президентски кандидат Джон Маккейн осъди изявлението на своя съпартиец Доналд Тръмп и припомни за руския протест на присъединяването на Черна гора към НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България няма да допусне екстрадицията на български гранични полицаи в Турция
България няма да допусне екстрадицията на български гранични полицаи в Турция
Лидерски консултации за референдума в Македония
Лидерски консултации за референдума в Македония