НОВИНИ

Откриха обновената църква "Свети Стефан" в Истанбул

Българската църква "Свети Стефан" в Истанбул беше тържествено открита след 7-годишна реставрация. Премиерите на България и Турция - Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм, турският президент Реджеп Ердоган, патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартоломей присъстваха на откриването. По-късно Борисов разговаря на четири очи с Ердоган. За празничната атмосфера на Златния рог - разказва специалният ни пратеник Ирина Цонева.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:20, 07.01.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас
Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: Благодаря на българския премиер Бойко Борисов за нашата съвместна работа. Това, че откриването на църквата съвпада с периода на началото на българското председателство, е едно важно заявление, което даваме на международната общност. Истанбул с тази картина, която представяме днес, показва на целия свят, че това е център на различните религии и култури. На съвсем кратко разстояние виждаме гръцката и българската православни църкви. Желязната църква е просъществувала 120 години със своята уникална желязна структура и освен, че е център за богослужение на българската общност, тя допринася за красотата и привлекателността на Истанбул.
;
Бойко Борисов - министър-председател на България: България от 1 януари е председател на Европейския съюз. България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлмански свят. Само заедно можем да бъдем ефективни. Съдбата ни е поставила географски и политически да живеем заедно в мир и да е съобразяваме с другите. Не мога да кажа за светът, но съм сигурен, че цяла Европа и Балканите ще видят как една мюсюлманска и християнска страна, но София и Истанбул са и столици и градове, в които етническата толерантност е пример за подражание. Обикновено смесените общности и изселниците се ползват за натиск и за конфликт. Ние имаме редкия шанс българските изселници и мюсюлманите в България да бъдат мост на приятелство, на сигурност, да гарантират сигурността на етническата толерантност.
;
Бинали Йълдъръм, премиер на Турция: Тази църква има много особености, които я правят единствена и неповторима. Това, че от днес официално става действаща, още веднъж показва толерантността на турската страна към различните религии. За нас е важно българската общност да може да изпълнява богослуженията си в мир и спокойствие. Заедно с моя колега - българският премиер Бойко Борисов - искаме да кажем на целия свят, че откриването има и философски аспект за толерантност и по този начин изразяваме нашето отношение към толерантността.
;
Патриарх Неофит: Много слънчево да душата ми, както на душата на всички българи, които знаят каква стойност за България има възстановяването на този храм.
Вежди Рашидов - председател на Комисията по култура в НС: Най-хубавото е, че стана нещо прекрасно, то е паметник на културата на Турция. След като ние реставрирахме джамия в Стара Загора и Джумая джамия в Пловдив, имахме основание да преговаряме за това.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск кръсти 34 бебета в Сикстинската капела
Папа Франциск кръсти 34 бебета в Сикстинската капела
МВР откри тялото на издирвания за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов
МВР откри тялото на издирвания за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов