НОВИНИ

Отново масови протести в Румъния

Десетки хиляди души в цяла Румъния излязоха на протест снощи срещу намерението на правителството да прокара извънредни наредби за амнистия и за промяна на наказателния кодекс. Над 50 000 бяха протестиращите само в столицата Букурещ. Това е най-многобройното шествие от 1989 насам.

bnt avatar logo
от Стилиян Деянов
18:14, 30.01.2017
Чете се за: 01:10 мин.
По света
Александър, протестиращ: "Дойдохме тук, за да викаме срещу Националния медиен регулатор и срещу идеята да променят закона за помилване на осъдени и амнистията. Искаме да насърчим хората да продължат с тази инициатива, докато постигнем това, което искаме."

След предизборни обещания за по-високи заплати и пенсии и по-ниски данъци, една от първите инициативи на новото правителство беше проектът за амнистия и промяна на наказателния кодекс. Предвидените мерки явно облагодетелстват някои от най-богатите румънци и поставят под въпрос един от малкото успехи на румънския преход - борбата с корупцията по високите етажи на властта. Това е причината толкова много хора да излязат на протест - между тях много с леви убеждения или такива, които иначе са напълно отчаяни от румънската политическа система и дори не излизат да гласуват.

Министър-председателят и телевизиите, които стоят зад правителството обявиха протестите за „опит за държавен преврат" - обвинение, което допълни обичайното „платени от Сорос". Именно затова първата спирка на протестиращите снощи беше Националния Медиен Регулатор, заради това, че не наказва явни медийни манипулации.

"Дойдохме тук да викаме срещу Националния медиен Регулатор, както и срещу наредбите за помилване на осъдените и за амнистия"

Следващите спирки на протестиращите бяха министерството на правосъдието и Министерски съвет.

„Тук съм и не мога да повярвам, че минаха 27 години и пак съм на същото място и на същия площад"

Масовите протести в цяла Румъния все пак постигнаха частичен успех - днес при обсъждане в министерството на правосъдието ресорният министър обяви, че по-скоро се е отказал от това заплануваните промени да бъдат под формата на извънредни наредби. Това беше едно от основните искания на хората по улиците, тъй като при подобно развитие щеше да бъде избегнат парламентарен дебат и решенията щяха да влязат в сила незабавно. Министърът обаче показа, че освен „изясняване на някои неясноти" не може да се очаква промяна на проектите по същество.

Президентът Клаус Йоханис от своя страна за пореден път се обяви за пълен отказ от проектите за амнистия и промяна на наказателния кодекс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военноморският флот е подготвен за новите предизвикателства
Военноморският флот е подготвен за новите предизвикателства
Представиха “Нова Република“ във Варна
Представиха “Нова Република“ във Варна