НОВИНИ

Отстраняването на президента на Молдова предизвика политическа криза

Политическа криза в Молдова - Конституционният съд отстрани временно президента Игор Додон и назначи за временно изпълняващ длъжността Павел Филип. Той подписа указ за разпускане на парламента и обяви предсрочни парламентарни избори на 6 септември. Това се случи по-малко от 24 часа, след като беше постигнато споразумение за формиране на коалиционен кабинет.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:46, 09.06.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Вместо край формирането на коалиционен кабинет в Молдова се превърна в начало на нова политическа криза.

Повече от три месеца след парламентарните избори в страната, които не излъчиха ясен победител, вчера про-европейският блок "Сега" на Майа Санду и Социалистическа партия, която подкрепя президента Игор Додон, се споразумяха за съставянето на кабинет, начело с Майа Санду. Действията бяха приветствани от Русия, САЩ и ЕС.

Оказа се обаче, че компромисът е постигнат СЛЕД изтичането на законово установения срок. За това Конституционният съд, за който се смята, че е контролиран от опозиционната Демократическа партия на олигарха Владимир Плахотнюк, постанови, че решенията на парламента са незаконни. Магистратите отнеха властта на Игор Додон и на поста временно беше назначен досегашният премиер Павел Филип. В Молдова се заговори за преврат и узурпиране на властта.


;
Игор Додон: Отчаян опит за възползване от контролирания Конституционен съд, с цел да се продължи узурпирането на властта. Единственият изход - външна и вътрешна мобилизация, натиск и твърд отговор на узурпаторите.

Додон прикани хората да не се поддават на провокации. Лидерът на политическия блок "Сега", ги призова да не се съобразяват с нарежданията на опозиционната Демократическа партия.

Майя Санду, лидер на политическия блок "Сега": Обръщаме се към всички държавни служители и заетите в правоприлагащите институции, с молба да игнорират незаконните заповеди, на онези, които се опитват да превземат властта, и да заемат страната на хората и законната власт - парламента и правителството.

Международната общност призова политическите сили в Молдова към диалог и ги прикани да спазват върховенството на закона и принципите на демокрацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден трафик на магистрала Тракия е регистриран на 23 май
Рекорден трафик на магистрала "Тракия" е регистриран на 23 май
Шести месец продължават протестите в Сърбия срещу президента Вучич
Шести месец продължават протестите в Сърбия срещу президента Вучич