НОВИНИ

Задълбочава се политическата криза в Албания

Политическата криза в Албания се задълбочава. Заради обявения бойкот и протестите на опозицията президентът на страната отмени насрочените за края на месеца местни избори. Премиерът обаче заяви, че те ще се проведат.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:59, 09.06.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Осмият национален протест в Тирана на опозиционната Демократическа партия последва публикация в германския таблоид "Билд" на дешифровка от таен запис, уличаващ Социалистическата партия на премиера Еди Рама в купуване на гласове на парламентарните избори преди две години. И то в сговор с мафиотски босове.

Бафтяр Колеци: Това правителство е престъпно - краде ни гласовете! Масово недоволство, бедност, престъпност! Нищо не ни остана! Никаква надежда!

Многохилядният протест прерасна в битка между демонстрантите и полицията - с димни гранати, сълзотворен газ и водни оръдия. Дори президентът Илир Мета не успя да предотврати силовите действия, въпреки че обяви, че отменя указа си за провеждане на местни избори на 30 юни. Мета се аргументира с бойкота на опозицията и с опасността от ескалиране на конфликта с Рама. Премиерът обаче заяви, че изборите ще се проведат.

Рама и лидерът на опозицията Люлзим Баша се обвиняват взаимно в саботаж на албанската евроинтеграция. Този месец се очаква да стане ясно дали страната ще получи дата за начало на преговори за членство в Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шести месец продължават протестите в Сърбия срещу президента Вучич
Шести месец продължават протестите в Сърбия срещу президента Вучич
В Русе погребаха алпиниста Иван Томов
В Русе погребаха алпиниста Иван Томов