НОВИНИ

Пакистански камиони като произведения на изкуството

Сред шума, хаоса и натоварения трафик в Пакистан, ярко изрисувани камиони привличат погледите. Защо се рисува по камионите и колко струва това - вижте...

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:39, 08.02.2019
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Изкуство на колела в пакистанския пристанищен град Карачи. Красиви рисунки, но и социално-политически послания "превозват" камионите по местните пътища. Изрисуваните машини постепенно се превръщат в световен феномен и вдъхновение.

39-годишният Хайдер Али е един от творците, които разкрасяват камионите. През годините той е изрисувал цяла колекция, а някои от картините имат историческо значение.

Хайдер Али - художник: Рисунките на Беназир Бхуто станаха много популярни след убийството ѝ. Хората, които избират да я нарисувам, не са непременно нейни привърженици, има и такива, които никога не са гласували за нея. Но всички я харесват, защото е първата жена министър-председател на Пакистан.

Али е второ поколение художник, който се учил от баща си как да превърне камион в произведение на изкуството. Първият му опит е на 6-годишна възраст, а днес вече отправя послания чрез своите работи.

Хайдер Али - художник: Нашето послание е за мир и любов по света. Вижте, принцеса Даяна не е от нашата страна, но хората са чували името ѝ, тя е известна и затова искат нейна рисунка.

А самите шофьори на камиони се гордеят с изкуството на колела. За тях това е начин да се освежат старите машини, но също и да се привлече вниманието, което, от своя страна, води до повече поръчки и бизнесът върви.

Абдул Кадир - собственик на камион: Сега целия свят може да види красивите пакистански камиони по пътищата.

Все пак да се изрисува един камион не е евтино - цената варира от 360 до 10 700 долара. А мечтата на художника Али е някой ден да направи музей със своите камиони-творби.

А в съседна Индия група творци създават реплики на световни монументи от скрап под мотото "Седемте чудеса на света". Инициативата е част от правителствен проект, който цели да се оползотворят непотребните метали в Ню Делхи.

И така се раждат версии на Тадж махал, статуята на Исус в Рио, египетските пирамиди, римския Колизей, Статуята на Свободата, Айфеловата кула и наклонената кула в Пиза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рамадан Аталай: Решението за малцинствата е на цялото общество
Рамадан Аталай: Решението за малцинствата е на цялото общество
Певицата Милена Славова с нов проект за деца
Певицата Милена Славова с нов проект за деца