НОВИНИ

Папа Франциск: Господ не е „магьосник с вълшебна пръчица“

Теориите за еволюцията и Големия взрив са истина и Господ не е „магьосник с вълшебна пръчица“, каза папа Франциск.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
17:54, 18.12.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света
папа франциск господ магьосник вълшебна пръчица

Пред Папската академия на науките папата направи коментари, които според експертите са сложили край на "псевдо теориите" на креационизма и интелигентния дизайн, за които някои твърдят, че са били окуражени от неговия предшественик Бенедикт XVI.

Папа Франциск обясни, че двете научни теории не са несъвместими с наличието на създател – твърдейки вместо това, че те "изискват това".

"Когато четем за Сътворението в Битие, рискуваме да си представим Бог като магьосник, с магическа пръчка, в състояние да направи всичко. Но това не е така", каза Франциск.
"Еволюция в природата не е в противоречие с идеята за създаване, защото еволюцията изисква създаването на същества, които се развиват."

Католическата църква отдавна има репутацията на противник на науката – един от най-известните примери е този с Галиео Галилей, който е бил изправен пред инквизицията и принуден да оттегли "еретичната" си теория, че Земята се върти около Слънцето.

Но коментарът на папа Франциск беше повече в съответствие с постепенното работата на папа Пий XII, който отвори вратата към идеята за еволюцията и активно приветства теорията за Големия взрив. През 1996 г. папа Йоан Павел II отиде по-далеч и коментира, че еволюцията е "повече от една хипотеза" и е "ефективно доказан факт".

Въпреки това Бенедикт XVI и близките му съветници очевидно подкрепят идеята, че интелигентен дизайн е в основата на еволюцията - идеята, че естественият подбор сам по себе си не е достатъчен, за да обясни сложността на света. През 2005 г. неговият близък сътрудник кардинал Шьонборн написа статия, в която каза,че "еволюция в смисъл на обща потекло може и да е вярно, но еволюцията в неодарвинистки смисъл - един неуправляем, непланиран процес - не е".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки полети са отменени във Великобритания заради гъстата мъгла
Десетки полети са отменени във Великобритания заради гъстата мъгла
Петима души, между които туристка, са загинали при престрелка в Йордания
Петима души, между които туристка, са загинали при престрелка в Йордания