НОВИНИ

Папа Франциск: "Към Града и към Света"

В традиционното си коледно послание "Урби ет Орби" - към Града и към Света - папа Франциск призова към единство за прекратяване на конфликтите в Сирия и Либия и насилието на ислямистите. Той осъди терористичните действия срещу културното наследство на цели народи и призова за оказване помощ на хората, които бягат от бедност и конфликти.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:08, 25.12.2015 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Обръщението премина при засилени мерки за сигурност, вярващите бяха допускани до площад Свети Петър след проверки като на летище.

Вниманието на международната общност трябва да се насочи към прекратяване на насилието в Сирия, Либия, Ирак, Йемен и други страни, където продължава да загиват много хора, изтъкна папа Франциск. Той изрази подкрепа за миротворческите усилията на ООН и осъди остро проявите на тероризъм.

Папа Франциск: Мислите ми са със засегнатите от бруталните терористични актове, особено последните масови убийства в небето на Египет, в Бейрут, Париж, Бамако и Тунис.

Папата призова за мир в Светите земи и прикани израелци и палестинци към пряк диалог.

Папа Франциск: Където е роден мирът вече няма място за омраза и война.

Бог да възнагради хората и държавите, които помагат на бежанците, каза Светият отец и изрази солидарност със страдащите по света.

Папа Франциск: Нека нашата близост бъде почувствана от най-уязвимите, особено децата, превърнати във войници, жените, страдащи от насилие и жертвите на трафика на хора и дрога.

Папата даде и коледна индулгенция на католиците с надеждата, че те ще разпространят църковното послание за милост по света, измъчван от "убийствено зло", война и бедност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британската кралица припомни миговете на мрак през годината
Британската кралица припомни миговете на мрак през годината
Броени часове до благотворителния спектакъл Българската Коледа
Броени часове до благотворителния спектакъл "Българската Коледа"