НОВИНИ

Папа Франциск отслужи литургия в Кайро и призова за обединение срещу фанатизма

Папа Франциск отслужи днес литургия в Кайро в последния ден от краткото си посещение в Египет, което използва, за да призове мюсюлманските лидери да се обединят срещу религиозното насилие, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
13:42, 29.04.2017
Чете се за: 01:12 мин.
По света
папа франциск отслужи литургия кайро призова обединение фанатизма

Посещението на Франциск, целящо да възстанови връзките с мюсюлманските религиозни лидери, се провежда три седмици след като "Ислямска държава" уби най-малко 45 души при нападения в две египетски църкви. По време на визитата си папата отправи призив за религиозна свобода и обвини екстремистите, че преиначават милостивата природа на Бог.
След наситен със срещи с политически и религиозни лидери първи ден, акцентът днес е литургията на стадион в Кайро, където по данни на представители на Ватикана са се събрали 15 000 души, сред които копски и англикански епископи.
Хората започнаха да се събират рано сутринта, като развяваха знамената на Египет и Ватикана, за да приветстват папа Франциск, който обиколи стадиона в количка за голф под звуците на химни, изпълнени от хор и оркестър.
В края на литургията главата на Римокатолическата църква благослови Египет като една от страните, най-рано приели християнството и повтори призива си за толерантност.
Истинската вяра ни кара да защитаваме правата на другите със същото усърдие и ентусиазъм, с които защитаваме собствените си права, заяви Франциск.
По думите му единственият фанатизъм, който вярващите могат да имат е фанатизмът към благотворителност.
Главата на Римокатолическата църква вчера говори пред участниците в международна конференция за мир, организирана от сунитския ислямски център "Ал Азхар" в Кайро. Папата призова да се "блокират потоците от пари и оръжия" и се обяви против популистките демагогии, които не помагат за консолидирането на мира и стабилността.
Необичайният избор на място за днешната литургия подчертава притесненията, свързани със сигурността при това пътуване на папата.
Хеликоптери кръжаха над стадиона и военни джипове патрулираха по улиците на египетската столица днес. Папата отказа да ползва бронирана лимузина и пътува в обикновен "Фиат", за да бъде по-близо до хората.
Франциск ще обядва с египетски епископи в католическата семинария в южната част на Кайро преди да отпътува за Италия по-късно днес.
Посещението на Франциск е първото му в Кайро като глава на Римокатолическата църква. Папа Йоан Павел Втори посети Египет през 2000 година.
Египетските християни са около 10 процента от населението на страната, възлизащо на 92 милиона души. Те са най-голямата християнска общност в Близкия изток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС, САЩ, ОССЕ и НАТО осъдиха размириците в Скопие
ЕС, САЩ, ОССЕ и НАТО осъдиха размириците в Скопие
Евакуираха берлинското летище „Тегел“ заради куфар
Евакуираха берлинското летище „Тегел“ заради куфар