НОВИНИ

Папа Франциск призова за мир и разрушаване на всички стени

Папа Франциск беше приветстван от огромно множество при пристигането си с папамобила на огромния площад пред светилището на Фатима, предадоха световните агенции.

bnt avatar logo
от БТА
08:32, 13.05.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Главата на Римокатолическата църква е във Фатима, на около 130 километра северно от португалската столица Лисабон, по повод 100-годишнината от явяването на Дева Мария на три овчарчета. Две от тях днес ще бъда обявени за светци от Франциск.

При пристигането си на площада на светилището на Фатима папата бе посрещнат от 400 000 души. Той ги призова да се помолят за мир по света, отправи апел за световно съгласие и хармония и за разрушаване на всички стени.

Светилището във Фатима е огромен комплекс, включващ две базилики, голяма зона за молитви, няколко параклиса и почитана статуя на Дева Мария. Годишно тук идват 5,3 милиона богомолци.

Папата влезе в Параклиса на явяванията на Дева Мария, който е в сърцето на светилището, и се помоли дълго и в мълчание пред статуята на Дева Мария от Фатима. Този миниатюрен параклис е издигнат точно на мястото, където според вярванията, Девата се появила за първи път на 13 май преди 100 години на три малки овчарчета от Фатима в разгара на Първата световна война.

Смята се, че Дева Мария се е явила шест пъти в периода май-октомври 1917 г. на трите овчарчета - Франсишку и Жасинта Марту и на тяхната братовчедка Лусия душ Сантуш. Тогава те са били на възраст между 7 и 10 години. Тя им е споделила три тайни за историята на 20 век, смятани за пророчески от Римокатолическата църква.

Днес на месата за канонизиране на две от овчарчетата - Жасинта и Франсишку, починали много рано от испански грип, се очаква да присъстват близо един милион поклонници. Третото дете Лусия стана монахиня и почина на 97 години през 2005 г. Процесът за нейното обявяване за блажена започна през 2008 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кибератака с вирус, искащ откуп, засегна компютри по целия свят
Кибератака с вирус, искащ откуп, засегна компютри по целия свят
Споразумение между политическите формации на Байру и Макрон
Споразумение между политическите формации на Байру и Макрон