НОВИНИ

Папа Франциск на историческа визита при бежанците

Историческо посещение на папа Франциск на остров Лесбос. Заедно с вселенския патриарх Вартоломей и атинския архиепископ Йероним II ще се срещнат с мигранти. Тримата духовници ще посетят бежанския лагер "Мория".

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:40, 16.04.2016 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

"Това не са числа, а лица, имена, истории". Това написа за бежанците в социалната мрежа Туитър папа Франциск преди да отпътува от Ватикана. Той е на остров Лесбос, за да демонстрира подкрепата си към мигрантите. През последните дни от Светия престол неведнъж повториха, че визитата е хуманитарна, а не политическа.

На остров Лесбос папа Франциск беше посрещнат от гръцкия премиер Алексис Ципрас. По време на срещата Светият отец е повдигнал въпроса за условията, при които живеят бежанците. Заедно с Вселенския патриарх и атинския архиепископ, папа Франциск ще посети бежанския лагер Мория. В него са настанени около 3 хиляди мигранти. Там бежанците нямат право нито да влизат, нито да излизат.

Духовните лидери ще се срещнат с 250 избрани мигранти. А след това ще споделят обяда си с някои от бежанците.

Няколко часа преди папа Франциск да пристигне на Лесбос, на острова пристигна поредната група мигранти от Сирия и Ирак.

"Надявам се, че папата и патриарха ще говорят за бежанците, и че това няма да са само приказки. Трябва да има промяна в политиката на Европейския съюз и Турция", казва бежанец.

Появиха се съобщения, че папата ще отведе във Ватикана 10 души, търсещи убежище. Тази информация, обаче, все още не е потвърдена от Светия престол.

Вижте още как остров Лесбос се подготвяше за визитата на папата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Мисисипи позволиха в църквите да носят оръжие
В Мисисипи позволиха в църквите да носят оръжие
Над 20 са вече жертвите при второто мощно земетресение в Япония
Над 20 са вече жертвите при второто мощно земетресение в Япония