НОВИНИ

Парализирани пациенти комуникират с мозъчно-компютърен интерфейс

Швейцарски учени създадоха мозъчно-компютърен интерфейс, който отчита нивата на кислород в кръвта на мозъка и дава възможност за комуникация, като дешифрира мислите на напълно парализирани пациенти. При експеримент със системата върху четирима болни от амиотрофична латерална склероза, които не могат да движат дори очите си, за да общуват, тя им помогна да отговорят с мисъл с "да" или "не" на зададени въпроси.

bnt avatar logo
от БТА
14:06, 01.02.2017
Чете се за: 00:27 мин.
Още
парализирани пациенти комуникират мозъчно компютърен интерфейс

Хората, които са парализирани и са способни да движат единствено нагоре и надолу очите си и да премигват, имат синдром на "заключване". Ако не могат да извършват движение и с очите си, състоянието им се нарича пълен синдром на "заключване".

Учените казаха, че мозъчно-компютърният интерфейс, който не е агресивен метод, би могъл да промени живота на хора в подобно положение, като им позволи да споделят чувствата и мнението си с близките си.

Противно на очакванията, при експеримента пациентите са били "щастливи", въпреки състоянието си.

"Поразителните резултати преобърнаха собствената ми теория, че изцяло парализираните хора не могат да комуникират", каза един от ръководителите на изследването неврологът Нилс Бирбаумер от Центъра за био и невроинженерство "Вис" в Швейцария.

Директорът на центъра Джон Донъху каза, че това е "решителна първа стъпка към предизвикателството да се възвърне движението" на напълно парализирани пациенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Кюстендил почетоха 135 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора
В Кюстендил почетоха 135 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора
Въоръжен мъж държи заложници в болница в Истанбул
Въоръжен мъж държи заложници в болница в Истанбул