НОВИНИ

Парламентът прие Закона за съдебната власт

Промените в Закона за съдебната власт минаха на първо четене в пленарната зала с гласовете на всички парламентарни групи, без БСП. 118 депутати гласуваха за, 19 бяха против, а един - въздържал се. Текстовете са съобразени с поправките в Конституцията и са следващата стъпка в продължаването на съдебната реформа.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:43, 16.03.2016
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Промените уреждат разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска, и пряк избор на магистратите в тях. Кадровите решения в колегиите ще се вземат с квалифицирано мнозинство при явно гласуване и без опция въздържал се. Правосъдният министър посочи, че това е гаранция, че парламентарната квота няма да може да взема сама решенията. А членовете на ВСС от тази квота ще бъдат избирани с две трети мнозинство от депутатите.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието: Да покажем на българските граждани и на българските фирми и магистрати, че имаме така необходимата широка политическа подкрепа за съществената реформа в съдебната система. Това трябва да правим не защото получаваме доклади всяка година и имаме механизъм, но защото това е реформа, която се очаква с най-голямо желание от българското общество.

От ляво потвърдиха позицията си, че промените няма да решат проблемите в съдебната система.

Михаил Миков, председател на БСП лява България: Страхувам се, че с този законопроект ще ударите поредната греда в опита да реформирате съдебната власт. Това ще доведе до много сериозни напрежения, спорове и битки на лобита.
Велизар Енчев - независим депутат: Уважаеми господа лицемери и дами, разбира се лицемери, ще гласувате закон, който е против интересите на народа.
Димитър Лазаров - ГЕРБ: Народни представители, които претендират за някакво ниво на интелигентност, не подхожда в тази зала да се обръщат към своите колеги с лицемери.

Реформаторите подкрепиха Закона и отчетоха пробива с явното гласуване във ВСС.

Димитър Делчев - Реформаторски блок: И с обединението на политическите партии зад този законопроект, той може да даде силен тласък на съдебната реформа напред.

Сред критиците обаче беше Атанас Атанасов от ДСБ, който припомни, че не е подкрепил Екатерина Захариева за правосъден министър.

Атанас Атанасов - Реформаторски блок: Това е проект ,който ще узакони опраскването на съдебната реформа.
Валери Симеонов - Патриотичен фронт: Ние не сме гласували за г-жа Захариева, но законопроектът е добър и ще го подкрепим. Ние божества ли сме, г-н Атанасов? Какви сме ние? Като кажем нещо и край.
Лъчезар Никифоров - АБВ: Подкрепата на АБВ към проекта е и подкрепа към министъра.

Правосъдният министър очаква следващата седмица промените да бъдат приети и на второ четене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Генерал Петя Първанова застава начело на Агенцията за бежанците
​Генерал Петя Първанова застава начело на Агенцията за бежанците
„Рударите” не се считат за румънски роми
„Рударите” не се считат за румънски роми