НОВИНИ

Пчелари от цялата страна излизат на протест заради неизплатени субсидии

Пчелари от цялата страна излизат на протест. Утре от 13.00 часа те ще се съберат пред Министерството на земеделието и храните в столицата.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
19:46, 30.10.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Производителите недоволстват заради неизплатени субсидии на биопчеларите, както и намаленият период за преход от конвеционално към биопчеларство. Този преход от 5 години сега е намален на една, което според производителите на мед е невъзможно за изпълнение. Хората настояват още да получат средства по програмата за подпомагане de minimis, която засега е спряна.


Изключително дългата и студена зима, както и сухото лято са сред причините за минимални добиви на мед и същевременно големи разходи, разказаха пчелари. Затова утре пред земеделското министерство те ще поискат повече средства за сектора, както и директна субсидия, не по-малко от 20 лева годишно за всяко пчелно семейство.

Венета Ифандиева, председател на Общинския пчеларски съюз в Благоевград: „Ще настояваме за 20 лева на пчелно семейство, защото миналата година, 2016 година, беше 11 лева, а по-предишната 7 лева и това е крайно недостатъчно да се отглеждат пчелните семейства.”
Д-р Веселин Филипов, пчелар и ветеринарен лекар: „Една бедна Македония може да си позволи да дава субсидия от 20 лева на кошер, докато в България това е невъзможно и това не се случва. Германия предприе друг подход и се дават безплатно на пчеларите лекарства срещу вареотоза, което в съвременното пчеларство е основният проблем.”

Средните разходи годишно за отглеждане на едно пчелно семейство са около 50 лева.

Производителите на мед настояват и за по-строг контрол при третирането на земеделски култури, при което всяка година загиват хиляди пчелни семейства у нас.

Само през миналата година опасните пестициди и студа са унищожили около 50 % от пчелите в Благоевградска област.


Пчеларите искат още задължително да има надпис "имитиращ продукт" върху храни, които наподобяват пчелен мед. Към националния протест на пчеларите, който утре се очаква да продължи близо два часа пред земеделското министерство, от Благоевград ще се включат 20-ина производители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оранжев код за ураганен вятър в Северна България
Оранжев код за ураганен вятър в Северна България
Къщата на София - историята на новооткритото арт пространство
"Къщата на София" - историята на новооткритото арт пространство