НОВИНИ

Пентагонът ще обсъди борбата с "Ислямска държава"

Американският президент Барак Обама ще присъства заедно със своите съветници на съвещание в Пентагона за борбата срещу екстремистката групировка "Ислямска държава".

пентагонът обсъди борбата ислямска държава
bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 04.08.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

В телефонен разговор късно снощи американският вицепрезидент Джо Байдън и иракският премиер Хайдар ал Абади се обединиха около мнението, че е необходимо да се поддържа динамиката на борбата с "Ислямска държава" и да бъде укрепена сигурността в иракската столица Багдад.

Двамата са обсъдили и потенциалните хуманитарни и стабилизационни мерки в рамките на битката за превземането на Мосул, който все още се намира в ръцете на джихадистите.

Остава на дневен ред и въпроса за действията на "Ислямска държава" срещу племето язиди в иракския планински район Синджар. Според генералния секретар на ООН, Бан Ки-Мун, те могат да бъдат определени като престъпления срещу човечеството.

Той предложи положението там да бъде дадено за разглеждане от Международния наказателен съд в Хага. Акция в памет на хилядите избити от джихадистите язиди се проведе вчера в Белгия.

Междувременно руското министерство на отбраната алармира, че седем души са били убити в Алепо при атака на групировката "Нуредин ал-Зенки" с муниции с „токсични вещества“.

23 души са евакуирани към болници в Алепо със затруднено дишане и изгаряне на дихателните пътища. Официалните сирийски медии съобщиха за петима мъртви и осем ранени в Алепо след стрелба от страна на бунтовниците със снаряди с токсичен газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изпълнителният директор на БДЖ: Железницата е на печалба
Изпълнителният директор на БДЖ: Железницата е на печалба
Една жена загина, петима са ранени след атака с нож в Лондон
Една жена загина, петима са ранени след атака с нож в Лондон