Петима мъже са задържани за сексуална експлоатация на деца

Петима мъже са задържани за разпространяване на сцени със сексуална експлоатация на деца, съобщи МВР. Операцията на служители от отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП е проведена в Стара Загора, София, Казанлък и Димитровград под наблюдението на Софийската районна прокуратура.

от БНТ
16:32, 23.11.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
петима мъже задържани сексуална експлоатация деца

В средата на ноември антимафиоти от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП са провели специализирана операция за противодействие на онлайн сексуална експлоатация на деца. При предприетите действия са установени и задържани петима мъже за притежание и разпространение чрез "P2P" мрежи в интернет на материали, съдържащи брутални сцени на детска сексуална експлоатация.

В хода на операцията са извършени претърсвания и изземвания в Стара Загора, София, Казанлък и Димитровград. По време на процесуално-следствените действия в пет жилища, обитавани от задържаните, киберекспертите са установили огромно количество (над 2 терабайта) видео файлове и изображения с брутални сцени на сексуално насилие над деца на възраст 5 - 9 години.

На един от адресите – в Димитровград, в съдържанието на 30% от намерените видео файлове жертвите били бебета на възраст до 3 месеца. В процеса на работата по случая е изяснено, че мъжете са развивали дейността си в период от около и над 3 години.

На адрес в ж.к. "Люлин" в София, под наблюдението на СРП разследващите задържали 43-годишен, на когото по-късно е наложена постоянна мярка за задържане под стража. Изяснено е, че той целенасочено е създавал еротични обяви с лични данни на набелязаните от него деца.

Дни след създаването на обявите, изпращал по Скайп линковете на обявите към жертвите си. Така изнудвал децата за срещи, като при отказ заплашвал да разпространи обявите им в социалните мрежи, пред родители и техни съученици.

43-годишният мъж стигнал и по-далеч в действията си за установяване на контакт с деца - неотдавна създал, заедно с още двама мъже от обкръжението си, НПО с предмет на дейност популяризирането на физическо възпитание сред подрастващото поколение.

До момента, само през ноември, експертите от специализирания отдел Киберпрестъпност" в ГДБОП са неутрализирали подобна дейност на 8 мъже във възрастовата група 40-50 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БСП иска ЕК и ОЛАФ да проверят качеството на магистралите
БСП иска ЕК и ОЛАФ да проверят качеството на магистралите
Потребителска истерия заради черен петък в магазините
Потребителска истерия заради "черен петък" в магазините