НОВИНИ

Петият ядрен опит на Северна Корея

Северна Корея проведе петия си и най-мощен досега ядрен опит. Силата на експлозията е била по различни оценки между 10 и 30 килотона. По-фрапиращо за международната общност обаче е твърдението на властите в Пхенян, че успешното изпитание е било с миниатюризирано устройство, което може да се побере в бойна глава на балистична ракета.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:14, 09.09.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Навръх 68-ата годишнина от основаването на Северна Корея комунистическият режим в Пхенян проведе пето изпитание на атомна бомба от началото на ядрената си програма през 2006 година. Първи за теста съобщиха американски геофизици, засекли около 3:30 ч. българско време земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер в района на изпитателния полигон Пунгери в североизточната част на страната.

Малко по-късно дойде и тържествено потвърждение от държавната телевизия в Пхенян. Отговорната задача бе поверена на Ли Чхун Хи - 73-годишната ветеранка говорителка, позната с отлично премерения си патос, многозначителни паузи и усмивки и розово-черната си народна носия, с които досега съобщаваше за всички ядрени опити на Пхенян.

Хи обясни, че новата бомба показва несломимата воля на севернокорейския народ да отвърне на враговете провокатори, начело със Съединените щати, които отчаяно се опитват да го лишат от правото на достойна самоотбрана.

Според южнокорейското разузнаване мощността на експлозията е била 10 килотона, но американски учени я определят в рамките на 20-30 килотона. За сравнение бомбата над Хирошима през 1945 година е била с мощност 15 килотона.

Президентката на Южна Корея Пак Гън Хе обвини севернокорейския лидер Ким Чен Ун в "маниакална безразсъдност" и предрече "самоунищожението му". Подобна бе реакцията и от Япония:

Шиндзо Абе, премиер на Япония: Ядреният опит на Северна Корея е абсолютно неприемлив. Длъжни сме и ще протестираме остро.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно тази вечер. Всички постоянни членки дадоха да се разбере, че Пхенян ще понесе още санкции. Най-остро се изказа президентът на Съединените щати Барак Обама - за "сериозни последици". А най-сдържани бяха критиките от Китай, който има интерес от запазване на статуквото на Корейския полуостров - заради намеренията на Вашингтон да разположи далекобойни зенитни комплекси в Южна Корея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франсоа Оланд обяви, че в Париж е бил предотвратен атентат
Франсоа Оланд обяви, че в Париж е бил предотвратен атентат
Турция настоява за по-бързо отпускане на европейски помощи за бежанците
Турция настоява за по-бързо отпускане на европейски помощи за бежанците