НОВИНИ

Турция настоява за по-бързо отпускане на европейски помощи за бежанците

Европейският съюз трябва да ускори процеса на отпускане на помощи за бежанците в Турция и да определи конкретни срокове за визова либерализация. За това настоя турският външен министър Чавушоглу. Той се срещна с върховният представител на Европейския съюз по външна политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 09.09.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

От Брюксел обаче напомниха, че всичко е в ръцете на Анкара. През март Турция и Европейския съюз подписаха споразумение за спиране на бежанския приток в замяна на милиарди евро помощи за Турция и отмяна на визите.

Последното обаче така и не беше договорено заради отказа на Анкара да промени антитерористичното си законодателство. След неуспешния преврат настъпи напрежение в отношенията между Турция и някои страни членки на Европейския съюз.

Днешното посещение идва само дни преди срещата на върха на Европейския съюз в Братислава, на която основна тема ще бъде бежанската криза.

Федерика Могерини - върховен представител на ЕС по външна политика и сигурност: За Европейския съюз едно е абсолютно ясно. Няма място в нашия свят и на европейска територия за какъвто и да е опит за военен преврат. Мога да кажа, че ключовите елементи, по които се споразумяхме да работим са да говорим повече един с друг и по-малко един за друг, показвайки взаимно уважение.
Мевлют Чавушоглу - министър на външните работи на Турция: Процесът на предоставяне на помощи на стойност 3 плюс 3 милиарда евро, обещани от Европейския съюз за сирийците, които живеят в Турция, трябва да бъде ускорен. Бюрокрацията не трябва да е пречка. Всеки трябва да вижда къде отиват парите, като се действа извън рамката и като не се прилагат стандартни процедури. Но в извънреден период като този трябва да действаме по-бързо.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петият ядрен опит на Северна Корея
Петият ядрен опит на Северна Корея
Предвижда се от да има централизиран прием в първи клас в големите градове
Предвижда се от да има централизиран прием в първи клас в големите градове