Пластмасовите шпатули и лъжици за готвене често съдържат химикали, които при загряване могат да преминат в храната, съобщи в. "Дейли мейл".
Такива химикали са олигомерите, които се освобождават в храната при температура над 70 градуса. Ако бъдат погълнати, те могат да предизвикат заболявания на черния дроб и щитовидната жлеза. Свързвани са също с безплодие, рак и висок холестерол.
Предупреждението издаде Германският федерален институт за оценка на рисковете.
Пластмасовите прибори се правят от синтетични химикали, за да издържат на високи температури и в тях да не проникват мазнини.
Доколко токсични са олигомерите за хората, има малко данни. Германският институт е оценил риска на базата на известното за ефекта на химикали с подобна структура.
Според този подход съвсем малко количество - 90 микрограма, може да е опасно за човек с тегло 60 кг.
След случаите на проказа в Хърватия и Румъния: Няма опасност от инфекцията в България
БЛС иска 10% ръст на цените на клиничните пътеки и изписване на лекарства за 6 месеца
Снежна Коледа в някои части на страната, преди Нова година температурите падат до минус 10°
Взрив в Москва уби високопоставен руски генерал, Кремъл подозира украинското разузнаване
Две трети от децата в училище избягват да използват тоалетните - до какви проблеми води това?