НОВИНИ

​Пълното пускане в действие на новото летище "Истанбул" ще става постепенно

Пълното пускане в действие на новото летище "Истанбул", което първоначално бе предвидено за 1 януари, ще става постепенно и истанбулското летище "Ататюрк" ще остане действащо до ново нареждане, обяви днес турското министерство на транспорта, предаде АФП.

bnt avatar logo
от БТА
14:51, 21.12.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света
​пълното пускане действие новото летище истанбул става постепенно

Новото летище "Истанбул", което се предвижда да стане най-голямото летище в света, когато бъде напълно завършено, бе открито от президента Реджеп Тайип Ердоган на 29 октомври. Новото летище, разположено в европейската част на Истанбул, трябва да замени международното летище "Ататюрк", което се планира да бъде трансформирано в природен парк.

След откриването на 29 октомври летище "Истанбул" символично влезе в действие с 10 полета на ден и трябваше да заработи на пълен режим от 1 януари след прехвърляне на всички операции от летище "Ататюрк". Но този срок няма да може да бъде спазен. Прехвърлянето към летище "Истанбул" продължава по сигурен начин. За да се избегне отражение върху удобството на пътниците, този процес се осъществява постепенно, обясни в съобщение министерството на транспорта.

Работата за постепенно прехвърляне ще се ускори от 1 януари нататък, се казва в текста. Турската авиокомпания Търкиш еърлайнс посочи в сряда, че цялостното пускане в действие на новото летище е отложено за "по-късна дата". Според турската агенция ДХА новото летище няма да влезе изцяло в действие преди март 2019 г. Това летище, наред с третия мост над Босфора и тунела под Босфора, които бяха открити през 2016 г., е един от големите инфраструктурни проекти, защитавани пламенно от Ердоган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един човек загина след стрелба в центъра на Виена
Един човек загина след стрелба в центъра на Виена
​Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров излизат утре от ареста
​Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров излизат утре от ареста