ИЗВЕСТИЯ

Моите новини
МВР атакува финансови и заложни къщи в София (СНИМКИ)
Чете се за: 00:47 мин.
Гръцките фермери затвориха ГКПП "Кулата –...
Чете се за: 00:32 мин.
ЕК започна разследване на "Гугъл"
Чете се за: 01:07 мин.

ЗАПАЗЕНИ

По-малък добив, но по-високо качество на гроздето в Пловдивско

bnt avatar logo от Репортер: Антоанета Чакандракова, Оператор: Александър Алексиев
A+ A-
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

По-малък добив, но по-високо качество на гроздето отчетоха в края на гроздобера винопроизводители от Пловдивско. Заради сухото лято за първа година някои от лозовите насаждения бяха обрани още в средата на месец август. С уникален ритуал „мачкане на...

По-малък добив, но по-високо качество на гроздето в Пловдивско

По-малък добив, но по-високо качество на гроздето отчетоха в края на гроздобера винопроизводители от Пловдивско. Заради сухото лято за първа година някои от лозовите насаждения бяха обрани още в средата на месец август. С уникален ритуал „мачкане на грозде, в пловдивското село Брестовица обявиха края на гроздобера и началото на тазгодишното винопроизводство.

По традиция всяка година след обиране на реколтата, винопроизводителите изпълняват древния тракийски ритуал „мачкане на грозде“. Босоноги девойки, облечени в бели носии стъпкаха зрънцата, които скоро ще станат на вино. Винопроизводители очакват добрата реколта да доведе до по-качествено вино.

Росица Касабова – собственик на винарска изба: "Всички много добри стечения на компоненти в гроздето, така че да стане едно страхотно вино, което ще е много хубаво като младо и има и потенциал за отлежаване."

Наблюденията сочат, че все повече хора търсят качествените вина в лимитирани серии както у нас, така и в чужбина.

Росица Касабова – собственик на винарска изба: "Доскоро ние основно се славехме като производители на трапезни вина. Тези вина обаче не носят печалба на производителите, ако няма голям оборот. Затова малките и средните производители разчитат вече на по-качествено вино, защото има по-малки серии на по-висока цена."

За да отговорят на търсенето на по-различни вина, много производители често експериментират с нов вид напитка.

Тази година успешно се разработва така нареченото „оранжево“ вино. До няколко дни то ще е на пазара.

Радослав Марчев – технолог на виното: "Бяло вино по технология за червено, което значи, че за известно време стои с гроздовата каша преди да се източи виното."

В момента се разработва и розе с аромат на рози. Засега новите вина ще се предлагат в България, а ако има интерес към тях – ще бъдат изнасяни и в чужбина.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?