По-слаба реколта от домати тази година в Петричко

По-скъпи домати в сравнение с миналата година се предлагат на тържището в петричкото село Кърналово. Причината е малкото произведено количество и засиленото търсене на българския домат от потребителите. На борсата на производителите стоката е предимно българска. Цената варира от 1 лев за килограм до 2 лева за най-хубавите, големи червени домати.

от Спаско Попхристов
18:30, 22.07.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Зеленчуците, които се предлагат на тържището в петричкото село Кърналово, се отглеждат в местните оранжерии. Производителите казаха, че заради промяната в температурите през последните месеци реколтата е по-слаба.

”Това си е лично мой домат, вече втора, трета бранка, доматът е много вкусен, обаче много бързо напуква. Явно от самата година или пък може би от семената на самите сортове. По-зелен сме го отбрали, напуква се, но отвътре е перфектен, но вече цената трябва да отиде надолу.”

Българските домати се търсят от хората повече от вносните заради доброто им качество. Производителите от Санданско-Петричкия край за сега не се притесняват от вноса на плодове и зеленчуци от Гърция и Македония.

“Малко сриват цените, 10 стотинки си е разлика за клиентите, но мисля, че хората предпочитат българското. Вносното, не го знаеш какво му се слага, за да зрее по-бързо."

По думите на търговците, заради засиленото търсене на български домати по пазарите в страната, производителите тази година, освен ранни, са засадили още една реколта от домати в оранжериите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Продават ретро Алфа Ромео за рекордна сума
Продават ретро Алфа Ромео за рекордна сума
Йълдъръм: Опасността от втори преврат не е преминала
Йълдъръм: Опасността от втори преврат не е преминала