НОВИНИ

Ненчев: Вземаме изключително превантивни мерки срещу мигрантите

Засега няма индикации за засилване на бежанската вълна към нашата страна. Това увери министърът на отбраната Николай Ненчев в кулоарите на парламента. Той заяви, че при необходимост има готовност да бъдат изпратени много повече военнослужещи по границата. Предприети са всички необходими мерки за реакция.

bnt avatar logo
от БНТ
18:02, 22.07.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Няма раздвижване на бежанската вълна по българо-турската граница, което да налага незабавни допълнителни мерки, увери министър Ненчев.

Николай Ненчев, министър на отбраната: Но с оглед на ситуацията в Турция - извънредно положение, има напрежение в някои райони, вземаме изключително превантивни мерки.

Имаме достатъчно военнослужещи,толкова, колкото е необходимо към днешна дата. Издал съм допълнително заповеди, приели сме необходимите планове и разчети. При необходимост имам готовност да изпратя многократно повече военнослужещи от тези, които към днешна дата са на българо-турската граница.

Утре министърът на отбраната ще се срещне с военните, които в момента са на границата и ще им даде допълнителни инструкции.

Николай Ненчев, министър на отбраната: Виждам, че и хората в района са спокойни,когато момчетата са около тях. Така че ще дам допълнително гаранции за нашето присъствие и за това, че ще изпълним всичките си задължения. Добре обучени са момчетата, вършат си работата, работят много добре с органите на МВР, така че нека хората да бъдат спокойни.

Министър Ненчев потвърди думите на премиера Борисов, че в последно време руски изтребители доближават, българското въздушно пространство, но без да навлизат. Припомни, че това се е случвало и преди. В тези случаи реакцията от българска страна е да вдигне двойка изтребители, които да прихванат руските. Ненчев призна, че това води до сериозни разходи.

Николай Ненчев, министър на отбраната: Колкото по-често се налага да вдигаме изтребителите, толкова повече ресурси изразходваме, но ще продължим да го правим. Имаме готовност.

На опасенията дали България има ресурс да продължи да реагира в такива ситуации, Ненчев припомни, че парламентът прие законови промени, които дават възможност за Air Policing съвместна охрана на въздушното пространство заедно с други страни членки на съюза.

Според военния министър българското въздушно пространство се пази на изключително високо и професионално ниво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба на Валентина Василева в Благоевград
Изложба на Валентина Василева в Благоевград
Британци искат рицарските игри да станат част от Олимпиадата
Британци искат рицарските игри да станат част от Олимпиадата