НОВИНИ

По следите на терора в Париж и Брюксел

Оцелелият атентатор от нападенията в Брюксел е признал, че заговорниците първоначално планирали нов удар в Париж, но се пренасочили към белгийската столица след ареста на Салах Абдеслам. Според белгийската прокуратура заловеният в петък Мохамед Абрини разкрил, че той е бил третият атентатор на летище Завентем, станал известен като "човекът с шапката".

bnt avatar logo
от БНТ
17:07, 10.04.2016
Чете се за: 01:05 мин.
По света

31-годишният Абрини направил признания под тежестта на представените му доказателства, съобщи белгийската прокуратура. Той разкрил, че изненадани от бързината, с която полицията затяга примката, заговорниците решили да атакуват Брюксел, вместо предварително набелязания Париж. Абрини е сред четиримата обвинени от вчера в тероризъм.

Лицевото разпознаване установи, че той е на кадрите от охранителните камери на летището от фаталния 22-ри март. Негови отпечатъци и ДНК са открити в две от терористичните убежища в Брюксел, както и в колата, използвана при ударите в Париж през ноември. Абрини е приятел от детинство на парижките атентатори братя Абдеслам.

Пред френското радио бащата на оцелелия Салах Абдеслам заяви, че не може да проумее какво се е случило със сина му.

Бащата на Салах Абдеслам: Не знам как деца се оказват въвлечени в такива схеми. Наистина не разбирам какво се случва в главите им. В Белгия съм от 40 години, бяхме добре, щастливи, излизахме, забавлявахме се. Сега не можем да се покажем от дома си. Това трябва да спре, правителството трябва да направи нещо.

Сред другите трима, обвинени вчера в тероризъм е шведският гражданин Осама Крайем от Малмьо. Според белгийското следствие той е вторият атентатор в брюкселското метро, купил е саковете, използвани за взривяване на летище Завентем. Преди това се е сражавал в Сирия.

Ахлас Заабас - леля на Осама К.: Внезапно изчезна. Никой в семейството не беше наясно. После се обади от чужбина и каза: Аз съм с тях, няма да се върна.

Социален работник в Малмьо с 25 години стаж помни Осама.

Али Ибрахим - социален работник: Израстна като всяко друго дете. После се събра с приятели в училище, станаха банда, с която родителите не бяха в състояние да се справят.

Обвинения в тероризъм и връзки с кръга на Абрини са повдигнати и срещу руандиеца Ерве Беен и Билал Е Ем, който има петгодишна присъда за ислямизъм, но от миналия месец я излежава в домашни условия под електронно наблюдение. Той също се е сражавал в Сирия, където е загубил крака си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 27 ранени в Пакистан в резултат на силното земетресение в региона
Най-малко 27 ранени в Пакистан в резултат на силното земетресение в региона
Премиерът на Украйна Арсений Яценюк подава оставка
Премиерът на Украйна Арсений Яценюк подава оставка