НОВИНИ

Победа за Ангела Меркел в телевизионния дебат с Мартин Шулц

Германският канцлер Ангела Меркел удържа телевизионна победа срещу социалдемократа Мартин Шулц - основният й съперник в предстоящите парламентарни избори. 16 милиона зрители проследиха единствения предизборен дебат между лидерите на двете големи партии в Германия. Изборите за Бундестаг на 24-ти септември се очакват с напрежение в цяла Европа. Логично дебатът предизвика и много коментари.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче Веле
19:48, 04.09.2017
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Най-важното за телевизионния дебат между Меркел и Шулц се събира в три изречения. Според допитванията, канцлерката убедително го е спечелила. По повечето въпроси двамата опоненти всъщност бяха на сходни мнения.

И: почти половината време те посветиха на горещата тема за бежанците и миграцията. Независимо от единомислието им, че хуманността не разрешава хората в беда да бъдат връщани, Мартин Шулц отново отправи критика срещу Ангела Меркел.

Мартин Шулц, кандидат за канцлер на ГСДП: Госпожа Меркел каза преди, мисля две седмици пред „Велт ам Зонтаг", че сега би повторила по същия начин всичко, което направи през 2015 г. Аз не бих препоръчал такова нещо. Тогава ние сбъркахме, че не включихме своевременно и нашите европейски партньори, а ги поставихме пред свършени факти.

На свой ред канцлерката отново защити решението си:

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Какво можехме да направим тогава? Известни са ми сценариите, които се въртяха в края на 2015 година. Честно: да се излезе с водни оръдия срещу хиляди хора? Нима мислите, че това е решение? Аз не мисля така.

Меркел добави, че споразумението с Турция е абсолютно правилното решение на проблема, независимо от всички критики. За отношенията с Турция обаче двамата застанаха на твърди позиции: край на преговорите както за еврочленство, така и за митнически съюз. Еднодушие имаше и по друг външнополитически въпрос: Световното първенство по футбол през 2022 година не бива да се провежда в Катар.

Противно на очакванията, в дебата почти или изцяло отсъстваха такива важни теми като бъдещето на ЕС, екологията и климатът, проблемите с образованието и социалната справедливост в Германия. Предполагам, че на тях ще се обърне повече внимание поне в малкия дебат тази вечер, в който участват представители на Християн-социалния съюз, либералите, Зелените, Лявата партия и „Алтернатива за Германия". Ако не броим ХСС, който е в симбиоза с ХДС на Меркел, подкрепата за останалите четири малки партии се колебае около 8-9%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди началото на новата учебна година ремонтите в училищата продължават
Преди началото на новата учебна година ремонтите в училищата продължават
В края на септември решават за добива на волфрам във Велинград
В края на септември решават за добива на волфрам във Велинград