НОВИНИ

Почина кралят на шансона Шарл Азнавур

Световноизвестният френски певец, любимец на няколко поколения меломани Шарл Азнавур почина на 94-годишна възраст, съобщи АФП.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:05, 01.10.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света
;

В началото на кариерата ми критик написа, че с този глас не трябва да пея. Критикът го няма от около 40 години, а аз продължавам да изнасям концерти по света. Така Шарл Азнавур започна изявата си пред българска публика в края на миналата година. Най-известният френски изпълнител зад граница беше последният титан на френския шансон. Смъртта го е застигнала на връщане от турне в Япония.

Това лято Азнавур беше принуден да отмени свои концерти заради счупване на ръка след падане, но до края на годината планираше изява в Брюксел и турне във Франция. Роден е в Париж в семейство на арменски имигранти на 22 май 1924 г. като Шанур Варинаг Азнавуриан.

Бащата е певец, който работи и като готвач и рестораньор, майката - актриса. В началото на кариерата си през 40-е и 50-е предлага музиката си на френски изпълнители като Морис Шевалие и Едит Пиаф. Тя забелязва негови кабаретни изяви и го взема със себе си на турне в Съединените щати и Канада.

Впоследствие Азнавур композира едни от най-големите ѝ хитове. Пише и за Жюлиет Греко, Жилбер Беко, прави кариера и в киното. Снима се в около 80 филма, работи с Франсоа Трюфо, Фолкер Шльондорф, Клод Шаброл. За първи път идва в България през 1978, за последен - в края на миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младен Маринов: Още не е ясно кой ще бъде предложен за главен секретар на МВР
Младен Маринов: Още не е ясно кой ще бъде предложен за главен секретар на МВР
Обновеният Зимен дворец ще бъде официално представен утре
Обновеният Зимен дворец ще бъде официално представен утре