НОВИНИ

Реакции в Гърция след референдума в Македония

Гръцкото правителство остава обвързано с договора със Скопие. Премиерът Ципрас в телефонен разговор приветства решителността на Заев да продължи политиката по изпълнение на споразумението. В този дух дойде и подкрепата на външния министър Кодзяс. Снощи в Солун се проведе протест срещу референдума в Македония. Повече за реакциите в Гърция от Катя Пеева.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
12:20, 01.10.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на националистите от "Независими гърци" пръв коментира вота в Скопие. Каза, че референдумът е недействителен и отново заяви, че ще се оттегли от правителството, ако договорът бъде внесен за ратифициране от гръцкия парламент.

Консерваторите от "Нова демокрация" не променят позицията си - няма да гласуваме за този договор дори и в следващия парламент, каза секретарят на партията и дори допълни, че ще положат всички усилия този договор да не достигне до парламента. Позицията на консерваторите е решаваща за споразумението, защото ако правителството на Ципрас не успее, то при следващи парламентарни избори се очаква самостоятелен кабинет на консерваторите.

Днес гръцките медии в обстойни коментари се опитват да разчетат резултатите от вота. Всички отбелязват, че гласувалите масово са подкрепили промяната в името. Вестник "Авги" публикува коментар, че бойкотът на референдума е неодобрение на цялата политика на Заев. Неясно е бъдещето на Преспанското споразумение отбелязва "Катимерини". "Черни облаци на Скопие", според изданието "Прото тема".

Според коментарите на експерти в медиите Гърция е в позиция на изчакване, защото бъдещето на договора се решава в Скопие. Все пак за Атина, поне засега, отпадна рискът от извънредни парламентарни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва кампания за профилактика на рака на гърдата
Започва кампания за профилактика на рака на гърдата
ВМРО - ДПМНЕ призова правителството в Македония да подаде оставка
ВМРО - ДПМНЕ призова правителството в Македония да подаде оставка