НОВИНИ

Подозрителният пакет в Потсдам е бил опит за изнудване на DHL

Подозрителният пакет, намерен близо до коледния базар в германския град Потсдам в петък, не бил свързан с тероризъм, а част от опит за изнудване на куриерската компания Ди Ейч Ел (DHL). Това съобщи вътрешният министър на провинция Бранденбург Крал-Хайнц Шрьотер, цитиран от ДПА.

подозрителният пакет потсдам бил опит изнудване dhl
bnt avatar logo
от БНТ
22:32, 03.12.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Според Шрьотер в писмо, приложено към пакета, заподозряно лице искало от Ди Ейч Ел - колетното подразделение на логистична компания "Дойче пост", голяма парична сума - милиони евро. Откритият в Потсдам пакет съдържал материали за направата на бомба, включително към 100 пирона, неустановено вещество на прах и метален цилиндър.

Началникът на полицията в провинция Бранденбург Ханс-Юрген Мьорке каза, че в пакета е имало писмо от изнудвача под формата на кю ар код (QR code). Подобен пакет беше доставен преди известно време в източния град Франкфурт на Одер, каза регионалният министър. Той добави, че при отварянето пакетът се възпламенил и шантажиращото писмо в него било унищожено. Според шефа на полицията основният заподозрян и за двата случая е мъж от района на Берлин.

Мьорке обаче не разкри подробности, тъй като разследването продължава. Въпреки първоначалните данни, че пакетът не може да се взриви, понеже липсва детонатор, по-нататъшните анализи показаха, че устройството е много опасно и може да нарани сериозно хората, каза Шрьотер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Полша откриха сезона на моржуването
В Полша откриха сезона на моржуването
Обилните снеговалежи причиниха смъртта на двама души в Германия
Обилните снеговалежи причиниха смъртта на двама души в Германия