НОВИНИ

Първите български туристи се завърнаха от Турция абсолютно спокойни

Самолет с български туристи се върна днес от Турция. Около 300 български туристи са в Турция на организирани почивки съобщават туроператорски фирми. Заедно с тези, които са на индивидуални пътувания, броят на сънародниците ни в южната ни съседка може да достигне около 500 души. Най-малко са организираните български туристи в Истанбул - около 50 души, а по крайбрежието - в курортите Кушадъсъ, Мармарис и в Анталия, на почивка в момента са над 200 наши сънародници.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:48, 16.07.2016
Чете се за: 01:54 мин.
По света

Според информацията към момента небето над Истанбул ще остане затворено до 21 часа българско време - информира Анадолската агенция. Цял ден днес по линията София - Истанбул не кацна и не излетя нито един самолет.

Абсолютно спокойни и във ваканционно настроение се завърнаха първите туристи от турските курорти след опита за преврат в Турция. Те обясниха своето лежерно състояние с липсата на каквато и да е информация за опита за преврат в Анталия и казаха, че там цари пълна безметежност. Всъщност българските туристи кацнаха в 17:20 часа българско време с час закъснение беше техният полет, защото два чартърни полета бяха обединени в един самолет, пълен с български курортисти.

Преди този единствен полет два чартъра от София за Анталия бяха отменени и отпаднаха общо 6 полета в двете посоки - София - Истанбул, Истанбул - София.

Може би небето над Истанбул ще бъде отворено в 9 часа българско време. По информация на "По света и у нас" в утрешния ден полетите за Турция и от Турция ще бъдат възстановени. Хората, които имат билети, трябва да се информират от летищните власти, които казаха, че може би след 21 часа ще получат информация от турските авиолинии.

Пълно медийно затъмнение по телевизията и в турските интернет сайтове и пълно спокойствие в Анталия - за това разказаха първите българи, които се завърнаха днес от турското крайбрежие.

"Всичко е нормално, ние идваме от курортите, там няма никакви проблеми."

"В Анталия е много спокойна обстановката, но тази сутрин, когато тръгнахме от хотела, видяхме, че имаше по центъра много полиция и хора, но ние така или иначе не знаехме какво се случва."

"Смятах, че хората там се вълнуваха повече за предстоящия тази вечер футболен мач."

"Там не е достигнала никаква информация. По телевизия няма нищо, по сайтове, няма никаква информация".

И докато в Анталия са спали спокойно, миналата нощ е била безсънна за много български туроператори. Постоянна телефонна връзка с шофьорите на автобусите. И чак на сутринта въздишка на успокоение.

Нели Петрова - собственик и управител на туроператорска фирма: "В буквалния смисъл в 2 часа мислехме дали да връщаме автобусите назад. Ние получихме информация, че границите се затварят. В същото време нямаше никакви проблеми и решихме, че по добре туристите да продължат и както призова нашето външно министерство да си стоят по хотелите."
Джамал Лютфи - управител на туроператорска фирма: "Даже ние помолихме, ако желаят можем да ги върнем обратно към България. Те предпочетоха да си изпълнят изцяло програмата и искат да си останат до утре след обяд и да се върнат утре."

И ако тези в Турция не искат да се връщат, от сутринта телефоните на туристическите фирми загряват от клиенти, които се отказват от почивките и си искат парите.

Нели Петрова - собственик и управител на туроператорска фирма: "Да, има откази, но в същото време големият парадокс е, че има и резервации днес - за септември месец. Има хора, които казват, че не се страхуват и колкото и смешно да звучи хората казват, че това е било един политически цирк - така използват много хора, които се обаждат по телефона."
Джамал Лютфи - управител на туроператорска фирма: "Само в два града станаха проблемите - Истанбул и Анкара, а в крайбрежието на Турция няма никакви проблеми."

И така Турция сякаш затвърждава имиджа си на страна на контрастите. Спокойствието и комфорта на курортите едва ли ще пострадат драматично дори след смъртта на повече от 200 души в най-важните турски градове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици български тирове блокирани в Истанбул и Анкара
Стотици български тирове блокирани в Истанбул и Анкара
Бедствена ситуация в Карловско
Бедствена ситуация в Карловско