НОВИНИ

Полицайките в Турция вече ще могат да носят забрадки

Турция премахна забраната за носене на ислямски забрадки от служителките на полицията с указ, въвеждащ изменение в наредбата за облеклото на служителите в системата на турските сили по сигурността.

bnt avatar logo
от БТА
14:09, 27.08.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света
полицайките турция вече носят забрадки

"Жените полицаи може да носят на главите си шапки, кепета или плетени барети, както и аксесоари без десени в тон с униформата. Те обаче нямат право да обличат над униформата пуловер, елек или подобна дреха, която да се вижда отвън", се посочва в новата наредба.

Това означава, че полицайките вече ще може да покриват главите си със забрадки, пояснява в. "Таквим". Указът е публикуван в турския Държавен вестник, което значи, че вече е в сила. Изданието тълкува стъпката като "разширяване на свободите в Турция".

След отстраняването от власт на първия ислямистки премиер на Турция Неджметтин Ербакан през 1997 г. (т.нар. процес от 28 февруари или постмодерен преврат) на служителките в системата на турските сили по сигурността бе забранено да носят забрадки на главите, смятани за символ на политическия ислям. Забраждането на главите не се разрешаваше също в парламента и другите държавни институции.

С идването си на власт управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) постепенно премахна ограниченията, на първо място в университетите, после и в държавните учреждения, а в Меджлиса влязоха първите депутатки със забрадки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха бедствено положение в Гълъбово заради пожар
Обявиха бедствено положение в Гълъбово заради пожар
Папа Франциск изпраща швейцарски гвардейци в Италия
Папа Франциск изпраща швейцарски гвардейци в Италия