НОВИНИ

Полша ще обжалва решението за екстрадацията на Роман Полански

Полша ще обжалва решението режисьорът Роман Полански да не бъде екстрадиран в САЩ, взето от съд в Краков, предадоха Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на правосъдния министър Збигнев Жобро.

bnt avatar logo
от БТА
10:24, 31.05.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света
полша обжалва решението екстрадацията роман полански

САЩ искат екстрадицията на Полански във връзка с произнесена срещу него присъда през 1977 г. за изнасилване на малолетна.

През 1977 г. режисьорът, който тогава е бил на 43 години, е изправен пред съд в Калифорния по обвинение в изнасилване на 13-годишната Саманта Геймър. Роман Полански се призна за виновен в незаконни сексуални отношения и прекара 42 дни в затвора. След като бе пуснат под гаранция, режисьорът избяга от САЩ преди произнасянето на присъдата.

През октомври миналата година Окръжният съд в Краков, Полша, се произнесе срещу екстрадицията в САЩ на 82-годишния Полански, който има френско и полско гражданство. Първоначално от прокуратурата съобщиха, че няма да обжалват съдебното решение.

Сега обаче правосъдният министър Збигнев Жобро е заявил, че е решил да обжалва пред Върховния съд постановлението на краковския съд.

"Реших да подам жалба във Върховния съд във връзка с решението на съда в Краков Полански да не бъде екстрадиран в САЩ, въпреки че е обвинен в сериозно престъпление, каквото е изнасилването на дете", казва Жобро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна пръскането срещу комари във Варна
Започна пръскането срещу комари във Варна
10 дни преди Европейското по футбол, протестите във Франция продължават
10 дни преди Европейското по футбол, протестите във Франция продължават