НОВИНИ

Изборни тестове в Европа след победата на Тръмп

Анализите след избора на Тръмп не спират. Политическото земетресение в Западния свят заплашва редица либерални демокрации и в Евросъюза, включително с националистическа вълна срещу масовата миграция. От 2008 популисти използват масовия гняв срещу финансовата криза, глобализацията и елита. Какво вещаят следващите месеци за Европа - специален поглед на "По света и у нас".

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:09, 11.11.2016
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Оставка на премиера Ренци е залогът при загуба на референдума за конституционна реформа в Италия на 4-ти декември. Сондажите вещаят отхвърляне с малко. Това ще даде нов тласък на движението Пет звезди на комика Бепе Грило - противник на статуквото и евроскептик. Според него истинските демагози са пресата и интелектуалците, които са се закотвили в несъществуващ свят.

В деня на италианския вот Австрия може да излъчи първия крайно десен президент в Европа след Втората световна война - Норберт Хофер. През май той загуби с под един процент от бившият зелен политик Александър ван дер Белен, но съдът анулира резултата заради нередности около преброяването на гласовете по пощата.

В Холандия противникът на Исляма Герт Вилдерс обещава да върне страната на холандците и да я направи отново велика - ясни перифрази на лозунгите от британския референдум и кампанията на Тръмп. Сондажите за парламентарните избори през март сочат, че неговата Партия на свободата си оспорва първото място с либералите на премиера Марк Рюте.

Герт Вилдерс: Американският народ си върна страната и демокрацията и се освободи. Политиката никога няма да е същата. На хората в Америка и Европа им писна да бъдат обвинявани от медии и политици, че са патриоти.

Нова френска революция не е изключена около възхода на крайнодесния Национален фронт.

Марин льо Пен - лидер на Национален фронт: Масовият вот на британците за Брекзит и победата на Тръмп са демократични избори, които погребват стария ред, но дават и тухлите за изграждане на бъдещия свят.
;

През април са президентските избори във Франция, а през юни парламентарните. Досега възходът на фронта бе спиран с общи действия на традиционните партии, но дали в новата обстановка това ще е достатъчно.

Друг голям тест са парламентарните избори в Германия през септември. Канцлерът Меркел още не е обявила дали ще се кандидатира за четвърти мандат, а популистката и евроскептична Алтернатива за Германия вече е в 9 регионални парламента.

Фрауке Петри - Алтернатива за Германия: След избора на Тръмп преобладава задоволството. Никой не знае дали ще изпълни обещанията си, но така е при всички избори. Мисля, че с него има шанс за ново начало, което е абсолютно необходимо не само за Америка.

Брекзит плюс, плюс плюс, - така Тръмп предрече победата си и до месеци ще стане ясно как тя ще промени Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напусна ни нашият колега и приятел Христо Обрешков
Напусна ни нашият колега и приятел Христо Обрешков
Времето през почивните дни
Времето през почивните дни