НОВИНИ

Постигнато е споразумение за миграционната политика в Германия

Управляващата коалиция в Германия постигна споразумение за миграционната политика. До пробива се стигна след среща с лидерите на трите партии, които са част от правителството на Ангела Меркел. Разногласията между партньорите заплашваха да предизвикат разпадане на коалицията.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:50, 06.07.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Кратка, но продуктивна беше последната среща между Ангела Меркел, вътрешния министър Зеехофер и лидера на социалдемократите Андреа Налес. Споразумението, което тримата постигнаха, предвижда ускоряване на процеса на връщане на кандидатите за убежище, които вече са били регистрирани в други страни членки на Евросъюза.

Няма да бъдат създавани транзитни центрове, за които настояваше Хорст Зеехофер. Според договорката случаите на кандидатите за убежище, регистрирани в други страни, ще бъдат разглеждани до 48 часа в полицейски участъци.

Предвижда се също кандидати да бъдат транспортирани до летището на Мюнхен и оттам да бъдат връщани в страните, където са регистрирани.

Пробивът успокои духовете в коалицията на Меркел, но на европейско ниво дебатът продължава. В навечерието на австрийското председателство френският вестник "Монд" изнесе информация за документ, представен наскоро на европейски експерти на неформална среща във Виена.

В документа се предлагало страните членки на ЕС да обмислят "нова система на защита", в която "нито една молба за убежище няма да бъде депозирана на европейска територия".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Резултатите от проверката за падналия хеликоптер ще са ясни в понеделник
Резултатите от проверката за падналия хеликоптер ще са ясни в понеделник
Прекратяват ремонтите по магистрала Тракия през отпускарския сезон
Прекратяват ремонтите по магистрала "Тракия" през отпускарския сезон