НОВИНИ

Потребителите у нас се жалват най-често от телекомуникациите

Българските потребители се жалват най-често от проблеми в сферата на телекомуникациите – било заради дефектни телекомуникационни устройства, било заради условия по предоставяне на самата услуга, които могат да се окажат в някакъв момент за тях неизгодни. Това заяви в Русе председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:09, 05.05.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
потребителите нас жалват често телекомуникациите

Масови са и жалбите от уреди за битова електроника, онлайн търговия, дрехи и обувки.

„От броя на жалбите и сигналите се вижда, че хората са все по-активни и знаят кога към тях се правят опити за нелоялни търговски практики и са склонни да обръщат внимание на това и да защитят своите интереси. През миналата година сме получили над 20 000 жалби и сигнали от потребители, което един ръст спрямо предишни периоди“, коментира Маргаритов. В по-голямата си част от подадените жалби и сигнали са основателни, а при 70 процента от тях потребителят получава компенсация от търговеца.

В комисията постъпват и жалби от чуждестранни граждани, но те не са много. „Ние ги разрешаваме като казуси и благодарение на функциониращия към нашата комисия Европейски потребителски център, който играе ролята на контактна точка и може да получава такива сигнали от чужденци дори, след като те са се прибрали в своите държави. Най-честите случаи касаят по-скоро изгубен багаж, който не е бил доставен на аерогарата или някакъв проблем, свързан с осъществяване на самото пътуване , и то най-вече със самолет, когато има закъснения на полети и т.н.“, обясни Маргаритов. Почти няма случаи чуждестранни граждани да са се оплакали от качеството на туристическия продукт. Случаите на рекламации в тази област са по-малко от 2 процента.

Не липсват и опити за спекулации, при които потребители се жалват нарочно, с цел да получат облаги от търговеца. „Има констатации за т.нар.превратно упражняване на потребителски права, тъй като в отношенията потребител-търговец законът дава по-голяма закрила на потребителя. При онлайн търговия например се закупуват облекла за някакъв конкретен повод и след това в рамките на 14-дневния срок за право на отказ потребителят, тъй като и без това вече не му е нужно, прави опит да върне тази стока“, коментира председателят на КЗП. За щастие това не е масово явление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев ще бъде домакин на традиционния благотворителен абитуриентски бал
Румен Радев ще бъде домакин на традиционния благотворителен абитуриентски бал
Благотворителен лекоатлетически маратон във Варна
Благотворителен лекоатлетически маратон във Варна