НОВИНИ

Пожарите в Кресненско са овладяни, виновният за тях е пастир

Шести ден стотици пожарникари и доброволци се борят с огъня, който унищожава хиляди декари гора над Кресненското дефиле. Отменена е евакуацията в село Влахи, тази сутрин пожара беше ограничен по всички фронтове. Над 600 души и три хеликоптера участват в потушаването на огнената стихия.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
16:04, 29.08.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

В момента в Благоевград тече пресконференция на окръжната и районната прокуратура, откъдето стана ясно, че вече има яснота кой е причинил пожара, предаде кореспондентът на БНТ Ирина Николова.

Лицето, виновно за пожара, е задържано. В четвъртък говедар от района на Симитли е в района на село Мечкул е извел на паша 70 крави, които се разделили. От прокуратурата обясниха, че говедарят хвърлил цигарата си, тръгнал да гони животните и когато се е обърнал, е видял, че зад него е пламнал голям пожар. Започнал е да го гаси сам, но не успял и сигнализирал до кмета на с. Брежани, като не е признал, че той е запалил пожара. При разпит с полицията е признал. Предстои прокурорът да прецени дали да му се наложи най-тежката мярка неотклонение.

Пожарът е овладян, на места има локални огнища, но няма опасност да се възпламенят. Няма опасност и за населените места.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Населените места всички могат да се завръщат. Това го обявихме и вчера, сега продължава обстановката. Който иска да си ходи по всичките села без никакво ограничение. Остава обаче контролирания достъп от полицията поради причините, които сме обяснявали досега и гражданството да е спокойно. Ток има навсякъде, включително в тунела. Продължават разпитите, колкото повече хора разпитаме толкова повече ни е надеждата, все някой някъде ще е видял как е тръгнал пожарът. Локализирани са, овладени са, ограничени са всички пожари и поради тази причина закривам кризисния щаб.
;
гл. комисар Николай Николов, ГДПБЗН: Навсякъде по периметъра е спокойно, няма никакво пламъчно горене. Единични са огнищата, които продължават да тлеят в центъра на целия пожар, единични са, не са опасни. Поради което за наша сигурност и въобще за цялата хеликоптерът, който привлякохме остава в Симитли в готовност.

Хората се върнаха по домовете си. През шестте дена на пожари няма пострадали - нито жители, нито пожарникари. През нощта ще останат достатъчно екипи да следят огънят да не се възпламени отново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей очаква търговски преговори с ЕС през октомври
Тереза Мей очаква търговски преговори с ЕС през октомври
Либийската брегова охрана е спасила над 300 мигранти за един ден
Либийската брегова охрана е спасила над 300 мигранти за един ден